Linkovi

Usporavanje američke privrede


Američka privreda imala je negativan rast od jednog procenta što je prvo usporavanje u poslednje tri godine, ali neki analitičari predviđaju da će ono biti kratkog daha

Najveća svetska ekonomija smanjila se u prvom tromesečju ove godine usled - očigledno - mnogo negativnijeg uticaja neuobičajeno hladne zime sa puno snega.

Vlada Sjedinjenih Država saopštila je da je američka privreda imala negativni rast od jednog procenta na godišnjem nivou u periodu januar-mart 2014, revidirajući prethodne procene prema kojem je ostvaren rast od 0,1 osto.

To je prvo usporavanje najveće svetske ekonomije u poslednje tri godine, ali neki analitičari predviđaju da će ono biti kratkog daha, s obzirom na napredak na tržištu rada i smanjenje broja nezaposlenih. Ima međutim i onih koji veruju da podaci o prvom tromesečju 2014, upozoravaju da američka ekonomija nema momentum.

Sekretarijat za rad danas je objavio svoj redovni nedeljni izveštaj o broju Amerikanaca koji se po prvi put prijavljuju za nadoknadu nezaposlenima, prema kojem je pomoć tražilo 300 hiljada ljudi, 27 hiljada manje nego prethodne nedelje. To je vrlo blizu brojke od pre tri nedelje, koja je bila najniža u poslednjih sedam godina.
XS
SM
MD
LG