Linkovi

Manji broj nezaposlenih u SAD


Brokeri na Njujorškoj berzi
Brokeri na Njujorškoj berzi

Nezaposlenost pala na najniži nivo od kraja 2008. godine, odnosno od početka najteže recesije od vremena Velike depresije, ali je broj novih radnih mesta zabrinjavajući.

Američkom tržištu rada u septembru je dodato skromnih 148 hiljada novih radnih mesta, ali je stopa nezaposlenosti pala na najniži nivo u proteklih pet godina.

Američka administracija danas je objavila da je nezaposlenost prošlog meseca pala na 7,2 procenta, što je za deseti deo jednog procenta bolje nego u avgustu. To je najbolji rezultat najveće svetske privrede od kraja 2008. godine, uoči početka najteže recesije od vremena Velike depresije, tridesetih godina prošlog veka.

Skroman rast broja novih radnih mesta pokazuje da je u Americi došlo do usporavanje privrede, nekoliko nedelja pre 16-dnevnog delimičnog zatvaranja vlade, koje je izazvalo možda čak 24 milijarde dolara gubitaka. U poređenju sa tim, vlada je revidirala avgustovski rezultat broja novih radnih mesta od 169 hiljada na 193 hiljade.

Ekonomski savetnik Bele kuće Džejson Furman rekao je da različiti indikatori pokazuju da je početkom meseca došlo do slabljenja privrede. On je delimično zatvaranje vlade nazvao “samopovređivanjem”, koje će možda uskratiti privredi 120 hiljada radnih mesta, koja su mogla da budu otvorena u oktobru.

Broj nezaposlenih u Sjedinjenim Državama postepeno se smanjuje kako se provreda sporo oporavlja od recesije. Ali ona je još uvek visoka u odnosu na istorijske standarde prema kojima se tek nezaposlenost između 5 i 6 odsto smatra normalnijom.
XS
SM
MD
LG