Linkovi

Porast stope nezaposlenosti u SAD


U Sjedinjenim Državama prošlog mjeseca otvoreno je 175 hiljada radnih mjesta, ali se stopa nezaposlenosti neznatno povećala na 7,6 odsto pošto je veći broj Amerikanaca bio u potrazi sa poslom.

Rast broja radnih mjesta ipak je prevazišao očekivanja većine analitičara. Ekonomista Mark Vitner za Glas Amerike međutim kaže da je veliki broj novih poslova bio u slabije plaćenim sektorima, što po njegovom mišljenju negativno utiče na inače povoljne ekonomske vijesti.

Bijela kuća podsjetila je u saopštenju je da se nova radna mjesta otvaraju 39 mjeseci za redom, uključujući i gotovo million ove godine. Stopa nezaposlenosti, iako je blizu najnižeg nivoa u poslednje četiri i po godine, i dalje je međutim daleko iznad dugoročnog prosjeka od 5,8 odsto.

Takođe se postavja pitanje koliko bi mogla da padne narednih mjeseci, s obzirom na to da Federalne rezerve treba da odluče da li će smanjiti ogromnu podršku ekonomiji, koju pružaju kroz sveobuhvatni program kupovine obveznica.

U današnjem izvještaju navodi se da je u maju posao tražilo 11 miliona 800 hiljada ljudi, što je slično aprilskoj cifri, kada je stopa nezaposlenosti bila 7,5 odsto.
XS
SM
MD
LG