Linkovi

SAD: Ekonomski rast bolji od očekivanog


Broj molbi za nadoknadu nezaposlenima u padu u SAD

Bruto nacionalni proizvod, u poslednjem kvartalu prošle godine, rastao po godišnjoj stopi od 0,1 odsto

Američka ekonomija je zabeležila neznatni rast poslednjih nekoliko meseci 2012., umesto negativnog rasta, kako je prvobitno predvidjeno.

U današnjem izveštaju Sekretarijata za trgovinu navodi se da je bruto nacionalni proizvod, u poslednjem kvartalu prošle godine, rastao po godišnjoj stopi od 0,1 odsto.

Bruto nacionalni proizvod je zbir ekonomskih aktivnosti u zemlji, od aktivnosti frizerskih radnji, preko softverskog dizajna do gradjevinskih aktivnosti.

Stručnjaci Sekretarijata za trgovinu unosili su rutinsku reviziju podataka vezanih za bruto nacionani proizvod kako su nove informacije pristizale. Novi podazi ukazuju da su gradjevinske i tgovinske aktivnosti bile obimnije no što se prvobitno procenjivalo.

U vladinom izveštaju, izdatom nezavisno od pomenutog, ukazuje se da je broj Amerikanaca koji su, prošle nedelje, tražili beneficije za nezaposlene pao za 22. 000 na ukupno 344.000. Zahtevi za nadoknadu nezaposlenima su jedan od načina da se izmeri broj otpuštenih radnika, dok je pad broja tih zahteva konzistentan sa trendom poboljšanja tržišta rada.
XS
SM
MD
LG