Linkovi

Pad berzanskih indeksa


Berza u Njujorku
Berza u Njujorku

Vrednost indeksa na najvećim berzama pala drugi dan za redom, kao i eura u odnosu na dolar, nakon što najnoviji podaci ukazuju na slab ekonomski rast i u SAD i u Evropi

Cene nafte takođe su pale, posle objavljivanja izveštaja o poslovnim uslovima u eurozoni koji je umanjio nade o skorom izlasku regiona iz recesije. U Sjedinjenim Državama, niz ekonomskih podataka od zahteva za nezaposlene do aktivnosti u proizvodnom sektoru i inflacije takođe pokazuju usporen ekonomski rast i opravdavaju odluku Federalni rezervi da nastave sa merama za podsticaj ekonomije.

Američka centralna banka trenutno kupuje obveznice u vrednosti od 85 milijardi dolara mesečno i najavljuje je da će nastaviti to da radi dok se značajno ne poboljša situacija na tržištu rada, uprkos sve većim podelama u pogledu efekata tog poteza. Na jučerašnjem sastanku, nagovešteno je međutim da bi program kupovine obveznica mogao da bude usporen ili zaustavljen ranije nego što se očekivalo, što je dovelo do najvećeg pada američkih akcija tokom jednog dana trgovine od 14. novembra.

Broj Amerikanaca koji prvi put podnose zahtev za nadoknadu za nezaposlene inače je prošle nedelje porastao više nego što se očekivalo, ali je i dalje na nivou koji ukazuje na postojano poboljšanje situacije na tršištu rada. Prema podacima Sekretarijata za rad, broj novih zahteva povećao se za 20 hiljada na 362 hiljade, dok su ekonomisiti očekivali da ta brojka bude 355 hiljada. Četvoronedeljni prosek, koji bolje pokazuje trendove na tržištu, povećao se za 8 hiljada na 360,750.

Prošlog meseca otvoreno je 157 hiljada radnih mjesta, što je tempo koji je vjerovatno zadržan i u februaru. To je međutim mnogo manje od barem 250 hiljada radnih mesta mesečno u dužem periodu, koliko je potrebno kako bi se nezaposlenost značajno smanjila.
XS
SM
MD
LG