Linkovi

SAD: Smanjen trgovinski deficit


Američki trgovinski deficit smanjen je u decembru na najniži nivo u poslednje tri godine što ukazuje da je u poslednja tri meseca prošle godine ekonomija ojačala.

Sudeći prema najnovijim podacima, američka ekonomija je u poslednjem kvartalu 2012. zabeležila blagi rast zbog povećanja izvoza i smanjenja uvoza nafte, što je dovelo do smanjenja trgovinskog deficita na 38 i po milijardi dolara. To takođe znači da je iznenađujući izveštaj o ekonomskom padu, koji je objavljen prošle nedelje - bio preteran.

Američki trgovinski deficit smanjen je u decembru na najniži nivo u poslednje tri godine, saopšteno je u petak iz Sekretarijata za trgovinu, što ukazuje da je u poslednja tri meseca prošle godine ekonomija ojačala.

To je u suprotnosti u odnosu na izveštaj koji je objavljen prošle nedelje, u kome je vlada procenila da je bruto društveni proizvod za prošlu godinu zabeležio negativnu stopu rasta od 0,1 odsto. Taj izveštaj je šokirao ekonomiste koji su predvideli rast ekonomije po stopi od 1,1 odsto.

Međutim, u odvojenom izveštaju Sekretarijata za trgovinu navodi se da su zalihe u velikoprodaji neočekivano opale u decembru. Ukoliko se dva izveštaja analiziraju paralelno, zaključak je da je privreda i dalje beležila rast na kraju godine, kao i da će u 2013. nastaviti da raste i to po većoj stopi jer će kompanije ulagati u robu kako bi dopunile zalihe i odgovorile na potražnju na tržištu.
XS
SM
MD
LG