Linkovi

Usporavanje američke ekonomije


Američka ekonomija se neznatno usporila u poslednja tri meseca 2012, delimično usled smanjenja troškova vlade, usporenja izvoza i smanjenja zaliha.

U današnjem izveštaju Sekretarijata za trgovinu, navodi se da se ekonomija u četvrtom tromesečju smanjila po godišnjoj stopi od 0,1 odsto. To je najlošiji rezultat od 2009, u vreme recesije.

Pad je veoma oštar u poređenju sa stopom godišnjeg rasta od preko tri odsto u prethodnom tromesečju. Izveštaj je objavljen u vreme kada se američki potrošači bore sa većim porezom, a Vašington razmatra dodatno smanjenje troškova. Izvoz pogađa recesija u Evropi, zbog koje je smanjena potražnja robe proizvedene u Sjedinjenim Državama.

Rast je takođe pogodilo smanjenje zaliha, jer su menadžeri strahovali da neće biti u stanju da prodaju svu nabavljenu robu. Ekspert za ekonomiju iz firme „Bankrate.com“, Greg Mekbrajd, kaže da će firme verovatno biti suočene sa manjom političkom neizvesnošću u januaru, februaru i martu i da će ekonomija nastaviti usporeni rast.

U izveštaju se navodi da je ukupna stopa rasta u 2012. bila 2,2 odsto, što je malo poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu.
XS
SM
MD
LG