Linkovi

Dobre i loše vesti za američku ekonomiju


Američki predsednik Barak Obama danas započinje svoj godišnji odmor, dok u Vašingtonu prijavljuju novi minus. Kongresni analitičari očekuju da ovogodišnji budžetski deficit dostigne 1.300 milijardi dolara. To je poslednja u nizu obeshrabrujućih vesti u vezi sa ekonomijom, koja nastavlja da bude problem broj jedan za američkog predsednika.

Barak Obama upoređuje posustalu ekonomiju sa pacijentom koji se oporavlja:

„Svakog dana ste malo jači, i pravite po neki korak više“.

Nova anketa agencije „Asošijeted pres“ pokazuje da samo 41 odsto Amerikanaca odobrava način na koji predsednik rešava ekonomska pitanja, što je novi negativni rekord. Obama priznaje da će oporavak - po svemu sudeći - trajati godinama.

„Nećemo preko noći uspeti da povratimo osam miliona izgubljenih radnih mesta. Biće potrebno neko vreme“.

Potvrda predsednikovih reči jeste i činjenica da su prijave za nadoknadu za nezaposlene na najvišem nivou u poslednjih devet meseci, što je znak da poslodavci ponovo otpuštaju, dok oporavak nikako da se ustali.

U okrugu Almeda, u Kaliforniji, gde je stopa nezaposlenosti oko 11,5 odsto, oni koji traže posao stali su u red u Ouklendu. Kvintisija Jang ne radi već godinu i po.

„Pokušavam da pošaljem najmanje 10 rezimea dnevno, ali konkurencija je ogromna. 500 ljudi se prijavljuje za svako radno mesto, tako da se trudim da ostanem pozitivna“.

Ima međutim i dobrih vesti, koje stižu iz američkog automobilskog giganta. „Dženeral Motors“ sprema se da ponovo počne javno da prodaje akcije, tek nešto više od godine pošto ga je federalna vlada spasila bankrotstva.

„To je prava indikacija da je kompanija uspešno obavila tranziciju iz opasne faze u fazu u kojoj će ponovo moći da koristi svoj reorganizovani status za povećanje vrednosti deonica na tržištu“, smatra analitičar Den Arnal.

Prema proračunu Kongresne kancelarije za budžet, budžetski deficit federalne vlade za fiskalnu 2010 poboljšao se nezanatno i iznosi 1.340 milijardi dolara. Takođe se očekuje da će se deficit smanjiti i tokom fiskalne 2011.

XS
SM
MD
LG