Linkovi

SAD: Maloprodaja stagnira, cene padaju


Maloprodaja u SAD porasla je za svega jednu desetinu procenta u oktobru, što znači da je u poslednjih 12 mesei zabeležila vrlo skroman rast od 1,7 odsto.

U današnjem izveštaju Sekretarijata za ekonomiju navodi se da je pojeftinjenje benzina učinilo da se cene robe ne povećavaju.

Jedan drugi izveštaj o inflaciji pokazao je da su cene u velikoprodaji pale u oktobru, što je drugi mesec zaredom da se to dešava.

Indeks cena proizvođača prati trend cena koje farmeri, zanatlije i drugi proizvođači napalaćuju firmama koje snabdevaju potrošače, što znači da na kraju utiče na cene koje plaćaju obični građani. Te cene su u oktobru pale za 0,4 odsto, a ukupno 1,6 procenata u poslednjih godinu dana.

Ove vesti komplikuju situaciju za američku Centralnu banku, čiji zvaničnici čekaju da inflacija dostigne godišnju stopu od dva odsto, koju smatraju najpogodnijom za ekonomski rast.

U anketi ekonomskih i poslovnih stručnjaka koju je sproveo dnevnik Vol Strit Džornal, većina ispitanika očekuje da Federalne rezerve neznatno podignu osnovnu kamatnu stopu, koja se već skoro čitavu deceniju nalazi blizu nule.

XS
SM
MD
LG