Linkovi

SAD: Usvojene nove stimulativne mere


Predsednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanki
Predsednik američkih Federalnih rezervi Ben Bernanki

Američka centralna banka danas je usvojila nove stimulativne mere u nastojanju da podstakne rast američke privrede.

Federalne rezerve su saopštile da će otkupiti hartije od vrednosti zasnovane na hipotekarnim zajmovima u iznosu od 40 milijardi dolara, kako bi podstakle ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta.

Centralna banka je takođe navela da će do kraja godine nastaviti da reinvestira prihode koje dobija iz drugih izvora. Federalne rezerve nisu odredile limit na dodatnu kupovinu hartija od vrednosti. U njihovom saopštenju navedeno je da će "ukoliko ne dođe do značajnog poboljšanja na tržištu rada, ta agencija otkupiti dodatne količine hartija od vrednosti zasnovanih na hipotekarnim zajmovima, kao i druge vrste hartija od vrednosti" i da će upotrebiti druge instrumente u cilju stimulisanja američke ekonomije.

Takođe je saopšteno da je rok za zadržavanje osnovne kamatne stope na nivou blizu nule pomeren od kraja 2014. do sredine 2015. godine.

Centralna banka je politički neutralna, ali bi eventualne promene njene politike u periodu završne faze predsedničke izborne kampanje, u kojoj je stanje ekonomije ključno pitanje, mogle da imaju značajan uticaj.

Republikanski predsednički kandidat, Mit Romni, izjavio je da predsednik Barak Obama nije uspeo da efikasno nagdleda američku ekonomiju i da on NE bi ponovo imenovao Bernankija za predsednika Federalnih rezervi po isteku njegovog sadašnjeg mandata 2014. Predsednik Obama je, pak, ukazao na 30-mesečni rast u pogledu otvaranja novih radnih mesta u SAD, rekavši da bi Romni vratio politiku koja je dovela do najgore ekonomske krize još od velike depresije 1930-ih godina.
XS
SM
MD
LG