Linkovi

Bernanki brani nove mere


Šef Federalnih rezervi govori na skupu u Nemačkoj
Šef Federalnih rezervi govori na skupu u Nemačkoj

Šef američke centralne banke Ben Bernanki branio je danas nastojanja Federalnih rezervi da podstaknu rast ubrizgavanjem stotina milijardi dolara u američku ekonomiju.

Na skupu direktora centralnih banaka u Nemačkoj Bernanki je rekao da je podsticanje rasta u Sjedinjenim Državama najbolji način da se pomogne svetska ekonomija, pošto je američka ekonomija najveća u svetu.

Bernanki je takodje rekao da je bez intervencijeFederalnih rezervi stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama koja trenutno iznosi 9,6 odsto, mogla da se poveća. “To bi značilo,” rekao je Bernanki – “da bi milioni Amerikanaca mogli da istanu bez posla duže vreme, što je neprihvatljivo”.

Kada se radi o valutnim pitanjima, Bernanki je rekao da bi trebalo dopustiti da tržišni mehanizmi odredjuju valutne kurseve, čime je indirektno stavio do znanja da bi Kina trebalo da prestane da interveniše na tržištima da bi održala veštački nizak kurs svoje valute juana.

Bernankijev plan o takozvanom “kvantitativnom olakšanju” u cilju podsticanja ekonomskog rasta u Sjedinjenim Državama naišao je na oštre kritike Nemačke, Brazila i drugih zemalja koje smatraju da je to samo drugačija vrsta manipulacije valutnim kursem koja bi na nepravedan način ojačala američki izvoz.

XS
SM
MD
LG