Linkovi

Smanjuje se nezaposlenost u SAD


Nezaposleni pretražuju internet u potrazi za radnim mestima u firmi "JobConnect Career Center" u Las Vegasu, septembar 2010.

Niz danas objavljenih ekonomskih izveštaja prikazuje američku ekonomiju u pozitivnom svetlu. Kompanija „ADP“, koja obrađuje milione izveštaja o platama u celoj zemlji, navodi da su privatni poslodavci u decembru otvorili rekordnih 297 hiljada radnih mesta. U izveštaju se ukazuje da bi taj broj mogao da utiče na smanjenje visoke stope nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama.

U izveštaju kompanije za istraživanje poslovanja „Čelendžer, Grej i Krismas“, navodi se da je u decembru otpušteno 27 odsto manje zaposlenih nego u istom mesecu prošle godine.

Organizacija za ekonomsku analizu, „Komskor“, danas je saopštila da je kupovina preko interneta tokom praznične sezone u novembru i decembru, dostigla rekordne 32 milijarde i 600 miliona dolara. To je povećanje od 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu. „Komskor“ ukazuje da je takav nagli skok trošenja posledica reklamiranja maloprodajnih lanaca, kupovine elektronskih proizvoda i besplatnog dostavljanja robe poštom.

Vlada će u petak da objavi zvaničnu stopu nezaposlenosti. Ti podaci će obuhvatiti i državne i privatne poslove. Ekonomisti koje je anketirao Blumbergov finansijski informativni servis predviđaju da će se stopa nezaposlenosti smanjiti za 0,1 odsto - na ukupno 9,7 odsto. Isti ekonomisti smatraju da je u decembru otvoreno 150 hiljada novih radnih mesta, što je znatno više nego prethodnog meseca. Istraživanje koje se bavi ekonomijom iz drugačijeg ugla, izgleda da je u skladu sa rastom broja radnih mesta.

Instutut za upravljanje snabdevanjem je saopštio da je uslužni sektor, najveći segment američke ekonomije, u decembru imao najvišu stopu rasta u protekle četiri godine.

XS
SM
MD
LG