Linkovi

Finansijski podsticaj za privredu SAD


Zdanje Federalnih rezervi u Vašingtonu

Američka Centralna banka je objavila da će da "ubaci" još 600 milijardi dolara na američko tržište, u nadi da će to da podstakne usporenu nacionalnu ekonomiju.

Federalne rezerve su saopštile da će od sada pa do juna 2011, svakog meseca kupovati državne obveznice u vrednosti od oko 75 milijardi dolara. Za takvu politiku, nazvanu "kvantitativno popuštanje", zalaže se predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanki.

Njegov cilj je da smanji pritisak na dugoročne kamate koje plaćaju kompanije i potrošači i da usmeri američku ekonomiju prema održivom rastu. Istovremeno, to je pokušaj smanjenja visoke stope nezaposlenosti i održavanja niskih kamata u "dužem periodu".

Pored toga, Centralna banka je saopštila da će prihode od otplata prethodno prodatih obveznica ponovo da investira. Zajedno sa novim stimulusom, očekuje se da će se ukupni ekonomski podsticaj povećati na 850 do 900 milijardi dolara.

Istraživanje privatnih poslodavaca u Sjedinjenim Državama, koje je sprovela kompanija ADP, u međuvremenu pokazuje da su oni u oktobru otvorili 43 hiljade novih radnih mesta, što je više nego u prethodnom mesecu. Kompanija ADP obrađuje milione platnih naloga za kompanije širom zemlje, a ekonomisti prate njena istraživanja uoči podrobnijeg izveštaja o radnim mestima i stopi nezaposlenosti koji se izdaje u petak.

Ekonomski analitičari očekuju da izveštaj državnih eksperata u petak pokaže da su privatni i državni poslodavci u oktobru povećali broj radnih mesta za oko 60 hiljada.

XS
SM
MD
LG