Linkovi

Napredak američke ekonomije


Sve veći broj kompanija koje planiraju da zapošljavaju nove radnike
Sve veći broj kompanija koje planiraju da zapošljavaju nove radnike

Nova anketa američkih privrednih preduzeća pokazala je da je jedna od ključnih mera zapošljavanja porasla na najviši nivo u poslednjih gotovo 10 godina, nagoveštavajući da kompanije polažu veću nadu u ekonomski rast.

Prema danas objavljenoj anketi Nacionalnog udruženja za poslovnu ekonomiju, broj preduzeća koja planiraju da zaposle nove radnike premašio je za više od 35 odsto broj onih preduzeća koja predviđaju nova otpuštanja. To je najviši nivo pomenutog indikatora od 1998. godine.

Prema istoj anketi, 82 odsto ispitanika predviđa da će američka ekonomija ove godine porasti za 2 do 4 procenta. U prethodnoj anketi samo 54 odsto preduzeća očekivalo je da će ekonomija rasti istom brzinom.

Ekonomista Šon DuBravak,međutim veruje da će biti potrebno nekoliko godina da nezaposlenost u Americi padne sa sadašnjeg nivoa od 9,4 procenta, na nivo na kome je bila pre recesije.

Anketiranje 84 korporacije, članice Nacionalnog udruženja za poslovnu ekonomiju, sprovedeno je između 17. decembra i 5. januara.

XS
SM
MD
LG