Linkovi

Svetska banka: Američki ekonomski rast se ubrzava


Zbog bolje ekonomije u SAD mnogi biznisi bolje posluju
Zbog bolje ekonomije u SAD mnogi biznisi bolje posluju

SAD i druge bogate zemlje izlaze iz recesije i više doprinose globalnom rastu

Mnogi ekonomisti navode da će američki ekonomski rast biti ubrzan ove godine, što bi trebalo da olakša drugim zemljama da prodaju svoje proizvode u najvećoj svetskoj ekonomiji. Rastuća proizvodnja energije smanjuje troškove i pospešuje ekonomski rast u SAD, ali sve više kamatne stope deluju kao kočnica razvoja i ekspanzije.

Neke radnje imaju veći promet, jer po prvi put u pet godina, SAD i druge bogate zemlje izlaze iz recesije i više doprinose globalnom rastu.

To je podatak iz izveštaja Svetske banke, u kojem se takođe navodi da će rast biti potpomognut ne tako velikim smanjenjima vladinih troškova, u predstojećoj godini.

Menadžer svetske banke za globalnu makroeknomiju Endru Burns kaže:

„Predstoji nam znatno ubrzanje ekonomskog rasta u SAD, sa oko 1,8 odsto prošle godine na 2,8 odsto ove godine“.

Na ključne sektore američke ekonomije, poput tržišta nekretnina, snažno utiču kamatne stope. Niže kamatne stope olakšavaju porodicama da pozajme novac kako bi kupili kuće, a biznisima da nabavljaju opremu potrebnu za ekspanziju.

Imajući to na umu, Američka centralna banka intenzivno radi na stimulaciji ekonomije smanjenjem interesnih stopa. Deo tog nastojanja obuhvata kupovinu desetina milijardi dolara hartija od vrednosti svakog meseca, ali je taj program u fazi smanjenja. Ukoliko se stimulus nastavi suviše dugo, to bi moglo da izazove inflaciju, koja bi pak mogla da nanese štetu ekonomiji.

Analitičar internet portala Bankrate.com, kaže da sporo povećanje kamatnih stopa neće naneti štetu, ukoliko se ekonomija istovremeno širi.


„Verovatnoća je da će dugoročne kamatne stope verovatno postepeno rasti tokom 2014, dok če kratorkočne stope ostati nepromenjene“., kaže Greg Mekbrajd
BANKRATE.COM

Porast američke energetske prozivodnje će pomoći u prevazilaženju uticaja rastućih kamatnih stopa. Stručnjaci naftne industrije navode da je sve veća upotreba
hidrauličnog razbijanja škriljaca, poznatog i kao „freking“, oštro povećala američku proizvodnju nafte i prirodnog gasa.

Direktor Američkog instituta za petrolej Džek Džerard kaže da veća ponuda prirodnog gasa znači manje cene energije i podsticaj za američki proizvodni sektor.

„Ako vam je cilj da zaposlite ljude, ako želite da generišete zaradu, sada je vreme za to. To možemo da postignemo putem energetske jednačine“.

Šira upotreba „frekinga“ pospešuje proizvodnju nafte u SAD, smanjenjem troškova uvoza sirove nafte što znači da potrošači imaju više novca da potroše na druga dobra i usluge.

Kritičari ukazuju da bi sagorevanje veće količine fosilnih goriva moglo da intenzivira klimatske promene i izražavaju zabrinutost povodom uticaja „frekinga“ na čovekovu sredinu i opšte zdravlje javnosti.

Predstavnik naftne industrije tvrdi da je ta praksa bezbedna, ali protivnici navode da su neki izvori gasa, koji koriste tu tehnologiju, zagadili okolne izvore pijaće vode i traže sprovođenje daljih naučnih studija.
XS
SM
MD
LG