Linkovi

SAD: Hitan sastanak o eboli


Specijalne ekipe ispred stana druge zaražene zdravstvene radnice u Teksasu

Druga zdravstvena radnica u Americi inficirana virusom ebole putovala je avionom unutar zemlje, samo dan pre nego što su joj se pojavili simptomi

Američki predsednik Barak Obama otkazao je svoje planove za putovanja i sazvao hitan sastanak kabineta o eboli.

Saopštenje je usledilo ubrzo posle vesti da je druga zdravstvena radnica u Americi inficirana virusom ebole putovala avionom unutar zemlje, samo dan pre nego što su joj se pojavili simptomi.

U današnjem saopštenju, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti naveli su da je ona pre dva dana letela avionom od Klivlenda u Ohaju, do Dalasa u Teksasu. Agencija i aviokompanija saopštile su da tragaju za svih 132 putnika, koji su putovali na tom letu. Član posade izjavio je da je zdravstvena radnica, koju je porodica identifikovala kao Amber Vinson nije pokazivala nikakve simptome tokom leta.

Direktor Centara za kontrolu bolesti Tom Friden rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da osoba koja je pod nazorom ne bi trebalo da putuje komercijalnim letom i poručio da ni drugim osobama koje su pod nadzorom zbog bolesti ne bi trebalo dozvoliti da lete komercijalnim letovima.

Centri su takođe naveli da je Vinson danas premeštena u Emori univerzitetsku bolnicu u Atlanti u Džordžiji radi tretmana. Gradonačelnik Dalasa Majk Rolings izjavio je da nadležni identifikuju komšije obolele medicinske sestre, koja je juče stavljena u karantin zbog povišene temperature.

Na istoj konferenciji za novinare, okružni sudija Dalasa Klej Dženkins izjavio je da ima i dobrih vesti, u vezi sa originalnom grupom osoba koje su došle u kontakt sa Dankanom.

“Imamo 48 osoba na koje smo usmereni u zajednici koje su bile u kontaktu sa Erikom Dankanom. Dobra vest u vezi sa tih 48 je da nemaju simptome i povišenu temperaturu i da se nalazimo na kraju perioda njihovog praćenja. U nedelju će biti kraj tog perioda i šanse da te osobe dobiju simptome, u smislu da obole od ebole, veoma su male”.

Prezbiterijanska bolnica u Teksasu
Prezbiterijanska bolnica u Teksasu

Dženkins je dodao da se zdravstveno stanje 75 zdravstvenih radnika u Prezbiterijanskoj bolnici i dalje prati, posle njihovog kontakta sa Dankanom. Gradonačelnik Rolings istakao je da je stan zdravstvene radnice, koja je živela sama, bez kućnih ljubimaca - dekontaminiran.

S druge strane, Nina Fam, 26-togodišnja medicinska sestra koja je takođe zaražena ebolom dok je brinula o Dankanu, nalazi se na lečenju u istoj bolnici. Ona je juče saopštila da se oseća dobro i zahvalila se svima koji su joj uputili želje za brzo ozdravljenje.

Direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Tom Friden izjavio je juče da će svaka bolnica u Americi, koja bude imala potvrđeni slučaj ebole, od sada dobiti stručni tim te organizcaije na terenu, i to u roku od samo nekoliko sati. Friden je istakao da je jasno i glasno čuo od zdravstvenih radnika da su zabrinuti zbog ebole i da se ne osećaju spremnim da brinu o pacijentima koji su zaraženi.

Friden je naglasio da se stručni tim Centara za kontrolu bolesti, koji se trenutno nalazi na terenu u Dalasu, naročito brine da oni koji neguju Ninu Fam, čine to na bezbedan i delotvoran način. On je dodao da je uspostavljanje jačeg stručnog tima za kontrolu infekcije, kada je prvom pacijentu uspostavljena dijagnoza u bolnici u Dalasu, moglo da spreči da ona bude zaražena.

Ministarka u karantinu

U Liberiji, državni mediji prenose da je ministarka saobraćaja Anđela Kasel-Buš sama sebi odredila karantin, posle izveštaja da je njen vozač umro od ebole.

Prema izveštajima medija ona nije inficirana virusom ebole, ali je odlučuila da se dobrovoljno izoluje. Ministarstvo je saopštilo da Kasel-Buš nije imala kontakt sa vozačem od svog poslednjag dana na poslu 3. oktobra i da bi tronedeljna izolacija trebalo da počne od tada.

Takođe, ministarstvo je zatražilo da se obavi dekontaminacija sedišta vlade. Glavni medicinski zvaničnik Liberije, dr Bernis Dan nedavno je okončala svoj 21-dnveni karantin, posle smrti svog administrativnog pomoćnika od ebole. Liberija je najugroženija od svih zemalja u regionu sa više od 4.000 registrovanih slučajeva ebole i više od 2.300 žrtava.

XS
SM
MD
LG