Linkovi

Smanjena prognoza prinosa kukuruza


Američka vlada je smanjila prognozu prinosa kukuruza i soje zbog velike suše koja je pogodila američke farme u centralnom delu zemlje.

Sjedinjene Države su smanjile prognozu prinosa kukuruza i soje zbog velike suše koja je pogodila američke farme u centralnom delu zemlje. Američki kukuruz i soja koriste se u nizu prehrambenih i industrijskih proizvoda i izvoze širom sveta.

Vlada je predvidela da će ukupna proizvodnja kukuruza ove godine iznositi 10, 8 milijardi bušela, što je 17 odsto manje nego što je prognozirano pre mesec dana, a 13% manje u odnosu na prošlu godinu. SAD očekuju da bi rod kukuruza po hektaru mogao da bude najniži u poslednjih 17 godina. U medjuvremenu, vlada je saopštila da će rod soje takodje biti manji nego što je prognozirano prošlog meseca, a 12 odsto niži u odnosu na prošlu godinu.

Američki propisi nalažu da se deo žetve kukuruza iskoristi za proizvodnju bio-goriva. Medjutim, šef Organizacije UN za hranu i poljoprivredu, Žoze Grasiano da Silva pozvao je na “hitnu, privremenu suspenziju” tog pravila. On je rekao da bi u tom slučaju veći deo američkog roda kukuruza mogao da se upotrebi za ishranu ljudi ili životinja.
XS
SM
MD
LG