Linkovi

Vašington brani napade "dronovima"


Visoki savetnik predsednika Obame za borbu protiv terorizma, Džon Brenan (arhiva)
Visoki savetnik predsednika Obame za borbu protiv terorizma, Džon Brenan (arhiva)

Visoki savetnik predsednika Obame za borbu protiv terorizma, Džon Brenan istakao je da su napadi putem bespilotnih letelica na terorističke ciljeve izvan SAD mudra, legalna i moralna opcija u cilju očuvanja nacionalne bezbednosti zemlje.

Na skupu u Vašingtonu u ponedeljak, zvaničnik Bele kuće, naveo je da – kako se izrazio – "hirurški i laserski precizni" napadi bespilotnim letelicama doprinose uklanjanju, kako je opisao, "kanceroznog tumora terorizma bez ozleđivanja okolnog civilnog tkiva".

"Da, Sjedinjene Države u potpunom skladu sa zakonom radi sprečavanja terorističkih napada na Sjedinjene Države i u cilju spašavanja američkih života, vrše ciljane napade protiv konkretnih terorista al Kaide, povremeno koristeći bespilotne letelice, koje se u javnosti nazivaju 'dronovi'. Ovde sam zato što je predsednik Obama naložio da otvorenije govorimo američkom narodu o tim nastojanjima", objasnio je Džon Brenan, pomoćnik predsednika SAD za unutrašnju bezbednost i borbu protiv terorizma.

Brenan je takođe rekao da Obamina administracijia primenjuje "najviše moguće standarde" prilikom odlučivanja o upotrebi takvog smrtonosnog oružja.

Kazao je da civilna vlast bira ciljeve na osnovu nivoa opasnosti koju odredjene osobe predstavljaju za američke interese kao i zavisno od toga da li uopšte postoji mogućnost da te osobe budu uhvaćene.

XS
SM
MD
LG