Linkovi

SAD za ubrzanje borbe protiv ID


Sastanak Eštona Kartera, sekretara za odbranu SAD i Hajdera al Abadija, iračkog premijera, Bagdad 16. decembar 2015.
Sastanak Eštona Kartera, sekretara za odbranu SAD i Hajdera al Abadija, iračkog premijera, Bagdad 16. decembar 2015.

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter sastao se iračkim liderima i izrazio želju Sjedinjenih Država i koalicionih partnera da se „ubrzaju“ nastojanja za poraz terorističke grupe Islamska država.

Karter se sastao sa iračkim premijerom Hajderom al Abadijem i ministrom odbrane Halidom al Obaidijem u Bagdadu, gde je nenajavljeno doputovao u okviru posete sa ciljem dobijanja više pomoći za borbu protiv Islamske države.

On je rekao novinarima da je sa oba iračka zvaničnika razgovarao o važnosti da se nastavi sa njihovim uspesima i da se “u potpunosti preuzme kontrola nad Ramadijem, a zatim nastavi kampanja sa važnim ciljem preuzimanja Mosula što je pre moguće”.

“Sjedinjene Države su spremne da urade više u vezi sa podrškom iračkim bezbednosnim snagama u toj misiji”, poručio je Karter.

On je takođe razgovaro sa generalom Šonom Mekfarlendom - američkim komandantom trupa koje se bore protiv Islamske države u Siriji i Iraku, o ubrzanju te kampanje za poraz te terorističke grupe.

Karterova poseta Iraku usledila je posle boravka u Turskoj, gde je zatražio jaču podršku Turske za vazdušne napade kao i za kopnenu pomoć trupama koalicije koju predvode Sjedinjene Države. Američki sekretar za odbranu takođe je zahtevao od Turske jaču kontrolu njenih granica kako bi se sprečio prelazak boraca u Siriju.

XS
SM
MD
LG