Linkovi

Sve napetiji pregovori o američkom zaduživanju


Predsednik Barak Obama održao je nekoliko sastanaka sa demokratskim i republikanskim liderima iz Kongresa bez postizanja kompromisa.
Predsednik Barak Obama održao je nekoliko sastanaka sa demokratskim i republikanskim liderima iz Kongresa bez postizanja kompromisa.

Krajnji rok za podizanje granice zaduživanja polako se približava, dok američki političari nikako da približe stavove. Demokrate i republikanci ni su ni blizu postizanja dogovora, kojim bi se sprečilo da SAD, prvi put u svojoj istoriji, ne ispune obaveze prema svojim kreditorima.

Kongresni lideri sastali su se u Beloj kući sa predsednikom Obamom četvrti put u poslednja četiri dana. Međutim, svi polako počinju da prihvataju činjenicu da je gotovo nemoguće očekivati da se republikanci slože sa podizanjem poreza, a demokrate pristanu na smanjenje finansiranja socijalnih programa. Stoga - i ozbiljno razmatranje predloga lidera senatske manjine republikanca Miča Mekonela. Prema njegovom takozvanom rezervnom planu, predsedniku bi bilo omogućeno da bez odobrenja Kongresa podigne granicu zaduživanja.

Cenimo predlog gospodina Mekonela u smislu da je to prihvatanje činjenice da nema alternative kada je reč o poštovanju naših obaveza. Ne možemo da se igramo sa potpunim poverenjem sveta u kredit SAD“, navodi portparol Bele kuće, Džejms Karni.

Međutim, ima i konzervativaca koji odbacuju teoriju da bi nepoštovanje finansijskih obaveza bilo katastrofalno po SAD. Potencijalni republikanski predsednički kandidat Mišel Bakman optužila je predsednika Obamu da koristi finansijski kredibilitet zemlje da bi povećao granicu duga i predložila da se usvcoji zakon prema kojem bi u slučaju da ne bude postignut dogovor bila isplaćena samo primanja pripadnicima oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG