Linkovi

Obama: Neophodan sporazum o dugu SAD


Predsednik Barak Obama upozorava da je sporazum o dugu SAD neophodan

Američki predsednik Barak Obama navodi kako ne može da garantuje da će zemlja imati dovoljno sredstava za isplatu miliona penzionih čekova koji treba da budu poslati 3. avgusta, ukoliko ne bude postignut sporazum sa opozicionim republikancima o teškoj dužničkoj krizi.

Obama je to izjavio u TV intervjuu za mrežu CBS, koja ga je u skraćenom obliku objavila na svojoj veb stranici.

Predsednik Obama i republikanci oštro se razilaze oko toga kako podići limit sume od 14,3 biliona dolara koliko Vašington može legalno da pozajmi. Međutim, sprorazum o tome morao bi da se sklopi do 2 avgusta jer u protivnom Sjedinjene Države neće moći da uplate sledeću ratu nekih dugova.

Predsednik Obama danas je zakazao još jedan u dugom nizu pregovora sa kongresnim liderima, ali dve strane izgleda da su međusobno još udaljenije nego kada su razgovori počeli. Najviše rangirani republikanac u Senatu, Mič Mekonel, rekao je da možda neće biti moguće postići dugoročno rešenje budžetskog problema dok je predsednik Obama na položaju. Mekonel je predloge predsednika Obame nazvao 'iluzornim'.

Predsednik predlaže paket za smanjenje troškova u vrednosti od 4 biliona dolara tokom narednih deset godina, koji predviđa i delimično povećanje poreza, dok republikanci kažu da neće dopustiti ta povećanja i žele da se fokusiraju isključivo na smanjenje vladinih troškova.

Demokrate se oštro protive smanjenjima popularnih socijalnih programa za siromašne i starije. Oni navode da je povećanje poreza za bogataše i velike korporacije od suštinske važnosti, jer je za smanjenje budžetskog deficita neophodno da se više novca sliva u državnu kasu.

XS
SM
MD
LG