Linkovi

Demokrate: Razmotriti i jednostrane poteze


Američki Kongres
Američki Kongres

Pojedini analitičari navode da prema 14. amandmanu američkog Ustava predsednik ima ovlašćenje da bez odobrenja Kongresa podigne limit do kojeg zemlja može da se zadužuje

Demokratski lideri u Senatu pozvali su predsjednika Baraka Obamu da razmotri mjere koje bi mu omogućile da zaobiđe Kongres prilikom odlučivanja o podizanju granice zaduživanja što bi, kako navode, osiguralo da zemlja nastavi da isplaćuje dugove.

Lider većine u Senatu Heri Rid i njegov tim naveli su u pismu predsjedniku da treba da preduzme sve zakonske korake, za koje ima ovlašćenje, da spriječi kršenje datih obećanja i podsticanje globalne ekonomske krize. Oni su zatražili od predsjednika da preduzme jednostrane poteze ukoliko republikanci budu insistirali da podizanje granice zaduživanja bude praćeno neopravdanim smanjenjem potrošnje.

Pojedini analitičari i demokrate navode da prema 14. amandmanu američkog Ustava predsjednik ima ovlašćenje da bez odobrenja Kongresa podigne limit do kojeg zemlja može da se zadužuje. U tom amandmanu se navodi da validnost vladinog duga ne može da bude dovedena u pitanje. Obamina administracija u prošlosti je isticala da neće preduzeti takvu akciju.

Američka vlada trebalo bi da ostane bez novca u februaru i ukoliko ne bude podignuta granica zaduživanja neće biti u mogućnosti da ispuni neke od svojih finansijskih obaveza. Republikanski zakonodavci prethodno su najavili da planiraju da iskoriste debatu oko zaduživanja da bi pokušali da natjeraju predsjednika Obamu na velike ustupke u pogledu smanjenja vladinih izdataka. Senatorka iz Nebraske Deb Fišer poručila je u redovnom republikanskom obraćanju da problem nije u tome što su porezi premali, već što federalna vlada troši previše.
XS
SM
MD
LG