Linkovi

Odlučniji nastup Obame u drugoj debati


Soldiers hold their shields as officials leave a government office where Prime Minster Yingluck Shinawatra had been holding a meeting as anti-government protesters gather outside in Bangkok, Feb. 3, 2014.
Soldiers hold their shields as officials leave a government office where Prime Minster Yingluck Shinawatra had been holding a meeting as anti-government protesters gather outside in Bangkok, Feb. 3, 2014.

Većina političkih analitičara ocenila je da je nastup predsednika Obame bio značajno bolji nego u prvoj debati i mnogi su mu dali prednost u odnosu na Romnija.

Dan pošto su se predsednik Barak Obama i njegov republikanski protivkandidat Mit Romni suočili u drugoj od tri televizijske debate, većina analitičara slaže se da je predsednik energično uzvratio udarac Romniju, posle svog, prema opštim ocenama slabog nastupa u prvoj debati. Novinarka Glasa Amerike razmotrila je kako je izgledao jučerašnji TV duel pred publikom koju su činili neopredeljeni birači.

Na njujorškom univerzitetu Hofstra, obojica kandidata su nastupila ofanzivno od samog početka. Ulog je bio visok, pošto je prema anketama izborna trka veoma izjednačena. Već kod prvog pitanja, u vezi sa visokim cenama benzina, Romni se sukobio sa predsednikom Obamom u pogledu dozvola za bušenje nafte na vladinom zemljištu, a Obama je uzvratio napad. Posle debate, i Romnijeve i Obamine pristalice među studentima smatrale su da je njihov kandidat pobedio.

"Smatram da je Mit Romni bolji izbor za ekonomiju pošto je biznismen. Mislim da je to definitivno pokazao danas”.

“Obama je jasan pobednik. Mislim da je izneo svoja gledišta i svoju viziju.”

Većina političkih analitičara ocenila je da je nastup predsednika Obame bio značajno bolji nego u prvoj debati, i mnogi su mu dali prednost u odnosu na Romnija. Neki analitičari kažu da će pitanja o kojima je raspravljano verovatno pomoći predsedniku da pridobije glasove žena iz predgrađa, značajne biračke grupe. Aleks Rorti iz Nacionalnog žurnala kaže:

"Sinoć se mnogo govorilo o ženskom zdravlju, pravu na odlučivanje… Govorilo se o kontroli posedovanja oružja, što je donekle neočekivana tema, ali predsednik bi mogao da i tu osvoji poene kod glasača. I mnogo se govorilo o jednakoj plati za jednak rad”.

Roarti smatra da je teško reći da li će ova debata imati podjednakog uticaja na raspoloženje birača kao prva, u koju je Obama ušao kao jasan favorit. Posle prve debate, Romnijeva popularnost je porasla za čak šest procenata u nekim anketama. Rorti sada predviđa da će se neki od tih birača ponovo vratiti predsedniku.

"Jedna od pouka koje smo izvukli, ne samo na ovim opštim izborima, već i ako se vratite do republikanskih primarnih izbora, jeste da debate trenutno imaju veliki uticaj na biračko telo. Zbog čega ove godine one imaju veći uticaj nego ranijih godina, zaista ne bih mogao da vam kažem”.

Obojica kandidata već danas su se vratila kampanji, a obojica se verovatno nadaju da će njihova poslednja predsednička debata narednog ponedeljka uliti energiju njihovim stalnim glasačima, i pridobiti glasove još neopredeljenih gradjana.
XS
SM
MD
LG