Linkovi

Očekuje se susret Obama - Kastro


Predsednik Obama tokom boravka na Jamajci, 9. aprila 2015.
Predsednik Obama tokom boravka na Jamajci, 9. aprila 2015.

Bela kuća je saopštila da će se, prema očekivanjima, predsednik Obama i njegov kubanski kolega Raul Kastro, "videti" sutra tokom istorijskog susreta na Samitu dve Amerike u Panami.

Zamenik savetnice za nacionalnu bezbednost, Ben Rouds, rekao je novinarima u Panama sitiju da će se dvojica lidera sastati tokom samita, ali da do sada nisu zakazani zvanični bilateralni razgovori. Osvrnuvši se na prekjučerašnji telefonski razgovor dvojice lidera Rouds je rekao da su oni razmotrili nastojanja za puno upostavljanje američko-kubanskih diplomatskih odnosa ali da još postoje "razlike u stavovima".

Na marginama samita američki državni sekretar Džon Keri se kasno sinoć sastao sa ministrom inostranih poslova Kube, što je direktni sastanak na najvišem nivou izmedju dve vlade u više decenija. Visoki funkcioner Stejt departmenta je te razgovore okarakterisao kao "veoma konstruktivne" i saopštio da "su se obe strane složile da je postignut napredak" i "da će nastaviti da rade na rešavanju preostalih pitanja."

XS
SM
MD
LG