Linkovi

SAD na putu ka ukidanju bezviznog programa


Predstavnički dom SAD
Predstavnički dom SAD

Kongresmeni sa 407-19 glasova izglasali predlog zakona kojim bi se osobama koje su u poslednjih pet godina posetile Siriju, Irak i druge „problematične zemlje ili oblasti“, zabranilo da učestvuju u programu za bezvizni ulazak u SAD.

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Država izglasao je ogromnom većinom predlog zakona kojim bi se osobama, koje su u poslednjih pet godina posetile Siriju, Irak i druge „problematične zemlje ili oblasti“, zabranilo da učestvuju u programu za bezvizni ulazak u Sjedinjene Države. Zakonodavci kažu da je mera predložena kako bi se zemlja zaštitila od eventualnih terorističkih napada.

Zakon je deo dvostranačkog predloga za izmenu američkog Programa za ukidanje viza, koji obuhvata građane 38 zemalja sveta, koji mogu da uđu u Sjedinjene Države bez vize, ukoliko ostaju manje od 90 dana.

Belgija i Francuska, koje su bile prebivalište većine izvršilaca terorističkih napada prošlog meseca u Parizu, takođe su potpisnice bezviznog programa sa Sjedinjenim Državama.

Pre glasanja, demokratski kongresmen iz Kalifornije Adam Šif izložio je ključne elemente zakona.

"Reforme o kojima danas glasamo su razumne; one predstavljaju prikladna poboljšanja ovog važnog programa. Konkretno, njima se nalaže da državljani Iraka i Sirije i drugih izdvojenih zemalja, a i oni koji su putovali u te zemlje od 2011, od sada moraju da prođu intervju sa nekim američkim službenikom, i strožiju bezbednosnu kontrolu, pre nego što krenu na put u Sjedinjene Države", rekao je Šif.

Predlog zakona je u utorak kasno uveče usvojen sa 407 glasova ZA i 19 PROTIV. Njime se uvode brojne izmene, među kojima i to da se od zemalja koje učestvuju u programu zahteva provera da li su putnici na Interpolovoj listi kako bi se utvrdilo da li su traženi zbog povezanosti sa terorizmom ili umešanosti u kriminalne radnje.

Takođe, svih 38 zemalja morale bi da počnu da izdaju pasoše sa biometrijskim podacima kako bi se sprečilo falsifikovanje, a i svaka država bi morala da bude u mogućnosti da potvrdi da su ti dokumenti legitimni.

Neki od kongresmena međutim smatraju da ove izmene neće sprečiti terorizam.

“Predlog poboljšanja bezviznog programa i prevencije putovanja terorista 2015. sadrži diskriminatorne elemente za koje ne verujem da će zaustatili terorizam. Mislim da šaljemo pogrešnu poruku dvojnim državljanima i iračkim i sirijskim turistima", smatra demokratski kongresmen iz Minesote, Kit Elison.

Oko 20 miliona ljudi godišnje poseti Sjedinjene Države u okviru bezviznog programa. Oni su inače već podvrgnuti proveri putem onlajn sistema kojim rukovodi Sekretarijat za unutrašnju bezbednost.

Pre početka njegove primene, ovaj predlog izmena zakona sada mora da usvoji Senat, a zatim i da ga potpiše predsednik Barak Obama.

Sličan zakonski predlog sa reformama već je predložen u Senatu, a Obama je, iako nije konkretno pominjao predlog Predstavničkog doma, u govoru o terorizmu, koji je održao u nedelju, pozvao na reformu bezviznog programa.

Ukoliko bude usvojen, zakon će stupiti na snagu početkom iduće godine.

XS
SM
MD
LG