Linkovi

Prestanak rada američke vlade


Pripadnik američke Nacionalne parkovske službe postavlja natpis o privremenom zatvaranju Linkolnovog mauzoleja u Vašingtonu
Pripadnik američke Nacionalne parkovske službe postavlja natpis o privremenom zatvaranju Linkolnovog mauzoleja u Vašingtonu

Oko 800 hiljada službenika federalnih institucija poslato na prinudni neplaćeni odmor pošto Kongres nije izglasao zakon o budžetu

Prvi put u 17 godina, američka vlada je danas delimično prestala sa radom, pošto dve grane Kongresa nisu uspele da se dogovore o predlogu zakona o budžetu.
Republikanci u Predstavničkom domu usvajanje tog zakona vezuju uz odredbe kojim bi se odložilo sprovodjenje predsednikovog zakona o zdravstvenoj zaštiti, poznatog pod imenom “Obamaker”. Predsednik Obama optužio je republikance da vode “ideološki krstaški rat.”

Oko 800,000 federalnih radnika sada je na prinudnom neplaćenom odmoru, dok drugi vladini radnici rade bez garancija da će biti plaćeni. Zatvaranje neće uticati na programe Glasa Amerike. Medjutim, zatvoreni su nacionalni parkovi, agencije za bezbednost saobraćaja, a na prinudnom odmoru je i većina civilnih radnika Pentagona, dok su američki vojnici i dalje na dužnosti.

Blokada u Kongresu koja je u ponoć dovela do zatvaranja američke vlade – nastavljena je i danas. Od juče do sada, senatske demokrate su četiri puta odbacile zakon o budžetu koji im je prosledio Predstavnički dom, zato što se njime odlaže sprovodjenje Obaminog zakona o zdravstvenoj zaštiti. Republikanci tvrde da žele da zaštite američki narod od posledica Obamakera.

“Pozicija Predstavničkog doma je jasna. Verujemo da treba da finansiramo vladu, a verujemo i da treba da postoji osnovna pravednost za sve Amerikance pod Obamakerom”, izjavio je predsedavajući Predstavničkog doma, Džon Bejner.

Senat je danas odbacio predlog Predstavničkog doma kojim bi se finansirao rad vlade na dodatnih šest nedelja, jer se njima predvidja da pregovarači oba doma Kongresa rade na izmirenju dve verzije zakona, što bi obuhvatilo izmene sprovodjenja Obamakera. Vodja demokratske većine u Senatu, Hari Rid, rekao je da će pristati na takve pregovore samo ako Predstavnički dom prvo produži kratkoročno finansiranje rada vlade - bez izmena Obamakera.

“Vlada je zatvorena zbog iracionalnog ponašanja na drugoj strani Kapitola”.

Predsednik Obama optužio je deo republikanaca u Predstavničkom domu da su pretvorili nacionalnu ekonomiju u taoca svoje ideologije.

"Jedna frakcija unutar jedne stranke u jednom domu Kongresa, u jednoj grani vlade zatvorila je velike delove vlade, zato što im se ne dopada jedan zakon. Republikansko zatvaranje vlade nije moralo da se dogodi, ali želim da svaki Amerikanac razume zašto se to dogodilo. Republikanci u Predstavničkom domu odbili su da finansiraju vladu ako mi ne ukinemo sredstva za finansiranje zakona o zdravstvenoj zaštiti. Oni su zatvorili vladu zbog ideološkog krstaškog rata da se milionima Ameriaknaca uskrati pristupačno osiguranje. Drugim rečima, oni ucenjuju samo da bi radili svoj posao.”

Obama je poručio članovima Kongresa da usvoje budžet, prekinu blokadu vlade i spreče krah privrede.

Medjutim, zatvaranje vlade neće uticati na glavni razlog blokade – Obamaker. SAD su danas počele da nude zdravstveno osiguranje milionima ljudi koji do sada nisu bili pokriveni osiguranjem.

Predsednik je podsetio da je zakon o zdravstvenoj zaštiti usvojen u oba doma Kongresa, da je bio predmet izborne bitke u kojoj je on osvojio drugi mandat, i poručio da će taj zakon ostati na snazi. On je ocenio da je danas istorijski dan, koji su godinama čekali milioni Amerikanaca.

Inače, vladin vebsajt sa informacijama o tome kako gradjani bez osiguranja mogu da kupe različite polise u jednom trenutku je bio preopterećen zbog velike posećenosti, ali je problem kasnije rešen.

Demokrate kažu da novi zakon o zdravstvenoj zaštiti pruža porodicama sa niskim primanjima i onima bez osiguranja priliku da, uz vladine subvencije, kupe jeftino osiguranje kojim bi se sprečila njihova finansijska propast u slučaju ozbiljne bolesti. Republikanci tvrde da je program konfuzan i da nije spreman za realizaciju, kao i da će naneti štetu ekonomiji uvodjenjem novih poreza i primoravanjem malih preduzeća da obezbede zdravstveno osiguranje svojim radnicima.
XS
SM
MD
LG