Linkovi

Ravnoteža snaga u Kongresu nepromenjena


Na jučerašnjim izborima, razmenjeno je i nekoliko kongresnih mesta, ali je ravnoteža snaga u Predstavničkom domu i Senatu, ostala uglavnom ista.

Na jučerašnjim izborima, razmenjeno je i nekoliko kongresnih mesta, ali je ravnoteža snaga u Predstavničkom domu i Senatu, ostala uglavnom ista.

Demokrate su u Senatu osvojile najmanje jedno mesto, koje su izgubili republikanci – što znači da će Senat 2013. imati najmanje 51 demokratu, i najmanje 44 republikanca i, takođe, najmanje dva nezavisna senatora. Tri mesta još nisu odlučena.

Demokrate su postigle važne uspehe u Senatu, među kojima je i pobeda Elizabet Voren nad republikanskim senatorom Skotom Braunom u Masačusetsu.

„Za svaku porodicu koja je rascepkana, isceđena i obasuta udarcima, borićemo se da ima jednake uslove i vratićemo ljude na posao.“

Demokrate su takođe postigle uspeh u neopredeljenoj Virdžiniji, gde je bivši guverner, demokrata Tim Kejn, pobedio bivšeg republikanskog guvernera Džordža Alena.

Demokrate su osvojile mesto i u Indijani, gde je Džo Doneli porazio republikanca Ričarda Murdoka. To nadmetanje je privuklo pažnju cele zemlje posle spornih Murdokovih izjava o silovanju i abortusu.

A u državi Viskonsin, članica Predstavničkog doma Tami Boldvin je osvojila otvoreno senatsko mesto. Ona je postala prva senatorka koja ne krije da je lezbejka.

„Gde god idem po našoj divnoj zemlji, ljudi mi govore da hoće senatora koji će slušati srednju klasu kada joj zatreba pomoć, senatora koji će biti na strani srednje klase. A najviše od svega, govore mi da specijalni interesi imaju preveliku moć u Vašingtonu i da je vreme da se čuje i glas naroda.“

Uz 15 još neodlučenih od ukupno 435 mesta, predviđa se da u Predstavničkom domu neće biti većih promena. Republikanci sada imaju 233 mesta, dok su demokrate do sada osvojile 187. Republikanski član Predstavničkog doma iz Ohaja, Džon Bejner, po svemu sudeći će i dalje biti predsednik Predstavničkog doma.

U noćašnjem saopštenju, Bejner je naglasio da će republikanci nastaviti da se protive bilo kakvom povećanju poreza. Ipak, on je ponudio saradnju obojici predsedničkih kandidata.
XS
SM
MD
LG