Linkovi

SAD: Da li će Kongres podržati sporazum sa Iranom?


Pred predsednikom Obamom težak zadatak povodom sporazuma sa Iranom
Pred predsednikom Obamom težak zadatak povodom sporazuma sa Iranom

Sve veći broj američkih zakonodavaca iz obe stranke navodi da bi Kongres trebalo da ima opciju da glasa za ili protiv svakog eventualnog finalnog nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Administracija predsednika Obame, dok se priprema za višemesečne intenzivne medjunarodne pregovore sa Iranom, takodje nastoji da obezbedi da akcije Kongresa ne miniraju diplomatska nastojanja.

Nuklearni sporazum sa Iranom je suviše važan da se Kongres ne oglasi, kaže republikanski senator Bob Kroker:

„Znam da postoji puno detalja koji će biti razradjeni tokom narednih nekoliko meseci. To je razlog što, u ime američkog naroda, Kongres mora da ima ulogu.“

Korker želi da zamrzne bilo kakvo ublažavanje sankcija Iranu na 60 dana što bi zakonodavcima pružilo vreme da prihvate ili odbace finalni sporazum. On podvlači da je Kongres te sankcije i uveo.

„Svi se slažu da su sankcije koje je uveo Kongres veliki delom pomogle da se Iran dovede za pregovarački sto.“

Bela kuća je zapretila vetom. Predstavnik Džoš Ernest navodi:

„Ne verujemo da bi Kongres trebalo da bude u poziciji da glasa o tom zakonu pre juna kako ne bi bili poremećeni pregovori i ne bismo voleli da vidimo bilo kakav scenario u kojem bi kongresna akcija potkopala predsednikova ovlašćenja.“

Medjutim, neke demokrate se pridružuju Republikancima u apelu za glasanje o tom sporazumu. Čarls Šumer, koji će prema očekivanjima, biti naredni lider demokrata u Senatu je medju njima.

Ukoliko dovoljno veliki broj demokrata stane na stranu Šumera, Kongres bi mogao da preinači predsednički veto i blokira ukidanje sankcija što je Teheran zahtevao kao preduslov.

„Senat i Predstavnički dom koje kontrolišu republikanci nisu naklonjeni ideji da se ukinu sankcije Iranu.“

Analitičar za nacionalnu bezbednost Ken Sofer kaže da predsednik Obama može sam da suspenduje sankcije, ali bi za njihovu eliminaciju bilo potrebno delovanje Kongresa.
On ističe da zakonodavci imaju ulogu u sporazumu sa Iranom, ali ne onu o kojoj se debatuje:

„Ta uloga nije za pregovaračkim stolom u pokušaju da se razrade tačni detalji sporazuma, već u sprovodjenju sporazuma. Tu Kongres može da igra veoma vrednu ulogu. Ne glasanjem za ili protiv sporazuma, već obezbedjenjem da se Iran pridržava svojih obaveza.“

Senator Korker odbacuje sugestije da će energično angažovanje Kongresa dovesti do propasti sporazuma. Sofer isiče da predsednik Obama ima pred sobom veliki zadatak.

„To su najsloženiji pregovori do sada, ne samo izmedju Irana i grupe 5 plus jedan, već i u okviru 5 plus 1, i potom pregovori u samim Sjedinjenim Državama kao i pregovori unutar Irana. Oni pokušavaju da zadovolje sve svoje birače i postignu sporazum koji bi bio prihvatljiv za svakoga i koji bi otklonio jednu od najkritičnijih pretnji američkoj nacionalnoj bezbednosti – to je veoma težak zadatak.“

Akcija se očekuje uskoro. Korkerov zakonski predlog bi Senatski odbor za odnose sa inostranstvom mogao da usvoji naredne nedelje.

XS
SM
MD
LG