Linkovi

Predstavnički dom u četvrtak o Holderu


Sekretar za pravosudje Erik Holder
Sekretar za pravosudje Erik Holder

Sekretar za pravosudje Erik Holder mogao bi da bude proglašen krivim za nepoštovanje Kongresa.

Američki Predstavnički dom treba u četvrtak da glasa o tome da li će sekretara za pravosudje, Erika Holdera, proglasiti krivim za nepoštovanje Kongresa zbog toga što odbija da preda dokumenta u vezi sa neuspešnom operacijom suzbijanja krijumčarenja oružja.

To će biti prva takva akcija u američkoj istoriji protiv aktuelnog sekretara za pravosudje. Odbor Predstavničkog doma za nadzor i reformu administracije, prošle nedelje je usvojio preporuku da se predlog za glasanje uputi celom Predstavničkom domu.

Predsednik Barak Obama tvrdi da izvršna grana vlasti ima pravo da zadrži dokumenta koja traži nadležni Odbor za nadzor i reformu administracije. Predsednik tog odbora, republikanac Darel Isa, izjavio je da bi preksutrašnje glasanje moglo da se odloži ako Holder preda tražena dokumenta.

Odbor za nadzor administracije istražuje operaciju koju je sprovodio Biro za alkohol, duvan i vatreno oružje izmedju 2009. i 2011. Operacija nazvana "Brzi i besni" trebalo je da pomogne agentima da uhvate članove meksičkih narko-kartela koji su potencijalno kupovali oružje koje se prodaje duž američko-meksičke granice.

Medjutim, biro je izgubio trag brojnom oružju, medju kojim je i pištolj korišćen u ubistvu agenta pogranične patrole 2010.
XS
SM
MD
LG