Linkovi

Predstavnički dom: Porodice žrtava mogu da tuže S. Arabiju


Američki Predstavnički dom usvojio je zakon kojim se porodicama žrtava terorističkih napada 11. septembra 2001. dozvoljava da tuže vladu Saudijske Arabije zbog navodne podrške terorizmu, uprkos pretnjama Bele kuće da će uložiti veto na taj zakon.

Senat je u maju usvojio zakon nazvan “Pravda protiv sponzora terorizma”, uprkos protivljenju Saudijske Arabije, ključnog saveznika Sjedinjenih Država. Petnaest od 19 otmičara aviona 11. Septembra 2001. bili su saudijski državljani ali Rijad odbacuje navode da je odigrao bilo kakvu ulogu u napadima ili podržavao organizacije povezane sa terorističkim grupama.

Protivljenje Bele kuće ovom zakonu potiče iz zabrinutosti da bi mogao da oslabi američke veze sa Saudijskom Arabijom, te da izloži američke državljane u inostranstvu pravnim rizicima i otvori vrata tužbama protiv SAD u stranim zemljama. Medjutim, veto Bele kuće mogao bi da se poništi glasovima najmanje dve trećine članova Predstavničkog doma i Senata.

Zakonom koji je predložio kongresmen Džerold Nedler iz Njujorka snažno se podržavaju porodice žrtava. Nedler je izjavio da je želeo da se o zakonu glasa pre 15. godišnjice napada terorističkih napada. Glasanje u Predstavničkom domu održano je dva meseca pošto je Kongres objavio 28 deklasifikovanih stranica kongresnog izveštaja o potencijalnim saudijskim vezama sa napadima. Objavljena dokumenta nisu značajno proširila informacije koje su već ranije javno obelodanjene u drugim izveštajima i dokumentima.

XS
SM
MD
LG