Linkovi

Oštra rasprava o ekonomskim merama


Američki Kongres
Američki Kongres

Zakonski predlog kojim se malim firmama u Sjedinjenim Državama olakšava dobijanje kredita, preskočio je glavnu prepreku u Senatu. Senatori su danas glasali da počnu raspravu o tom predlogu, uprkos pokušaju jednog broja republikanaca da blokiraju – kako kažu – novi paket za spasavanje banaka. Pristalice smatraju da je predložena mera neophodna, jer čvrsto kreditno tržište sprečava male firme da dobiju novac koji im treba za otvaranje novih radnih mesta. Istovremeno, nastavlja se bitka oko poreskih olakšica.

Posle avgustovskog odmora, zakonodavci se odmorni vraćaju na Kapitol Hil i počinju raspravu o porezu.

Sada hoće da zabiju još jedan ekser u kovčeg – masivno povećanje poreza...“, istakao je lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel.

On bi hteo da milioner dobije smanjenje poreze od 100 hiljada dolara, smanjenje koje većina nije ni tražila i koje mnogima nije potrebno“, navodi demokratski senator iz Ilinoisa Ričard Durbin.

Predsednik Obama i demokratski lideri žele da produže smanjenje poreze predsednika Buša za sve koji zarađuju manje od 250 hiljada dolara. Većina republikanaca bi htela da se to smanjenje produži i za bogataše. A s obzirom da se rasprava uoči kongresnih izbora usijava, usijava se i retorika.

„Upravo smo ušli u politički pomalo šašavu sezonu“, istakao je Obama.

Republikanci nisu jedina prepreka pred predsednikom Obamom. Potrebno je ubediti i konzervativne demokrate.

Moj stav je da s obzirom na slabu ekonomiju treba privremeno produžiti važnost svih Bušovih olakšica“, naveo je kongresmen Greg Koneli.

„Meni se čini da je ovo najnepovoljniji trenutak za podizanje bilo čijeg poreza i uzimanje novca iz džepa“, kaže nezavisni senator Džozef Liberman.

Nejedinstvo demokrata izgleda da utiče na porast republikanskog jedinstva. Vođa manjine u Predstavničkom domu, Džon Bejner, ovog vikenda je delovalo da popušta.

„Ako je glasanje za one do 250 hiljada dolara i manje jedina opcija, naravno da ću to i uraditi.“

Dan kasnije, on je preko Tvitera objavio da su republikanci ujedinjeni.

XS
SM
MD
LG