Linkovi

Kongresni pretres o napadu u Bengaziju


Potpukovnik Endru Vud svedoči u Kongresu
Potpukovnik Endru Vud svedoči u Kongresu

Potpukovnik Endru Vud, komandant vojnog tima u Libiji, rekao je zakonodavcima da američki konzulat u Bengaziju nije bio dobro obezbeđen

Odbor Predstavničkog doma za nadzor i reformu vlade, održao je prvi kongresni pretres posvećen napadu 11. septembra na američki konzulat u Bengaziju, u kojem su poginuli američki ambasador i još tri Amerikanca. Republikanci kritikuju Obaminu administraciju da nije obezbedila odgovarajuću zaštitu, dok demokrate optužuju republikance da pokušavaju da politizuju tu tragediju.

Izlaze na videlo novi detalji događaja koji zvaničnici Državnog sekretarijata nazivaju nezapamćenim napadom na američki konzulat u Bengaziju – kada je grupa teško naoružanih napadača prodrla u kompleks konzulatskih objekata i izazvala požar.

Državni sekretarijat sada kaže da nikada nije verovao da je napad počeo kao protest protiv antimuslimanskog filma, već da se radi o pažljivo organizovanom napadu. Komandant 16-očlanog vojnog tima u Libiji, koji je otišao pre napada, potpukovnik Endru Vud, izjavio je pred kongresnim panelom da američki konzulat u Bengaziju nikada nije ni imao dovoljno snaga da se zaštiti.

„Obezbeđenje u Bengaziju je bilo stalna borba i ostalo je borba dokle god sam bio tamo. Situacija je ostala neizvesna, a prema informacijama nekih Libijaca, pogoršavala se. Diplomatska bezbednost je bila slaba. U aprilu, tamo je bio stacioniran samo jedan član diplomatskog obezbeđenja.“

Republiklanski predsednik Odbora, Darel Isa, optužio je Obaminu administraciju da je ignorisala ponovljene zahteve članova osoblja na terenu u Libiji da se pojača bezbednost, da bi ukupna situacija delovala „normalnije“. On se suprotstavio zvaničnici Državnog sekretarijata Šarlin Lemb, koja je odbila zahteve za pojačanje bezbednosti.

Gospodine, devetog jedanaestog smo imali tačan broj bezbednosnih agenata u Bengaziju, kao što je bilo i dogovoreno“, kazala je Lemb.

„Ako krenemo od toga da je taj broj bio korektan, a da su naš ambasador i još tri osobe mrtvi i da se jedan broj ljudi oporavlja u bolnici, jer je svega nekoliko trenutaka bilo odvoljno da se prodre u taj objekat, to nekako izgleda da američkom narodu ne zvuči kao istina“, poručio je Isa.

Zvaničnici Bele kuće i Državnog sekretarijarta uzvraćaju da istraga tog napada još nije završena. Demokrate u odboru optužuju republikance da donose zaključke pre nego što su prikupljene sve činjenice i da se ponašaju navijački. Elajdža Kamings, kongresmen iz Merilenda, vodeći je demokratski član Odbora za nadzor.

„Predsednik Odbora je zadržao dokumenta koja su bila dostavljena odboru, što je kršenje pravila Predstavničkog doma i efikasno je isključio demokrate iz kongresne delegacije u Libiji proteklog vikenda. Za taj put nam je rečeno manje od 24 sata pre polaska.“

Demokrate takođe ističu da republikanci iz Predstavničkog doma neprekidno smanjuju sredstva za obezbeđenje američkih ambasada i traže da Kongres izdvoji više novca za zaštitu Amerikanaca koji služe svojoj zemlji širom sveta.
XS
SM
MD
LG