Linkovi

Pripreme za Obaminu posetu Kini


Savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs tokom susreta sa kineskim državnim savetnikom Jangom Điječijem
Savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs tokom susreta sa kineskim državnim savetnikom Jangom Điječijem

Američka nacionalna savetnica za bezbednost Suzan Rajs nalazi se u trodnevnoj poseti Pekingu u okviru priprema za posetu predsednika Baraka Obame Kini, u novembru.

Rajs se danas sastala sa kineskim državnim sekretarom Jangom Điečijem. Ona je izjavila da je glavni cilj njene posete dogovor o agendi predsednika Obame i kineskog predsednika Ši Đinpinga, koji će voditi razgovore na marginama samita foruma Azijsko pacifičke ekonomske saradnje, odnosno APEK-a.

“Kao što znate, američko-kineski odnosi su veoma važni za Sjedinjene Države, dok ovakvi nastavljeni razgovori na visokom nivou doprinosi produbljivanju i održavanju plodnih veza i povoljnog rada koji je u interesu kako SAD, tako i Kine, kao i za međunarodnu zajednicu u celini.”

Jang je se takođe založio za povećanu bilateralnu saradnju.

Naše dve zemlje treba da učvrste komunikacije i saradnju u oblastima ekonomije, trgovine, vojske, borbe protiv terorizma, energetike i očuvanja prirodne sredine. Neophodno je da pokrenemo efikasne mere na međunarodnom i regionalnom nivou u vezi sa severnokorejskim i iranskim nuklearnimg programom, pitanja Bliskog istoka, Avganistana, Južnog Sudana, klimatskih promena i borbe protiv terorizma.”

Rajs će sutra održati sastanke sa ministrima odbrane i spoljnih poslova.

XS
SM
MD
LG