Linkovi

Pripreme za Obaminu posetu Kini


Savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs tokom susreta sa kineskim državnim savetnikom Jangom Điječijem

Američka nacionalna savetnica za bezbednost Suzan Rajs nalazi se u trodnevnoj poseti Pekingu u okviru priprema za posetu predsednika Baraka Obame Kini, u novembru.

Rajs se danas sastala sa kineskim državnim sekretarom Jangom Điečijem. Ona je izjavila da je glavni cilj njene posete dogovor o agendi predsednika Obame i kineskog predsednika Ši Đinpinga, koji će voditi razgovore na marginama samita foruma Azijsko pacifičke ekonomske saradnje, odnosno APEK-a.

“Kao što znate, američko-kineski odnosi su veoma važni za Sjedinjene Države, dok ovakvi nastavljeni razgovori na visokom nivou doprinosi produbljivanju i održavanju plodnih veza i povoljnog rada koji je u interesu kako SAD, tako i Kine, kao i za međunarodnu zajednicu u celini.”

Jang je se takođe založio za povećanu bilateralnu saradnju.

Naše dve zemlje treba da učvrste komunikacije i saradnju u oblastima ekonomije, trgovine, vojske, borbe protiv terorizma, energetike i očuvanja prirodne sredine. Neophodno je da pokrenemo efikasne mere na međunarodnom i regionalnom nivou u vezi sa severnokorejskim i iranskim nuklearnimg programom, pitanja Bliskog istoka, Avganistana, Južnog Sudana, klimatskih promena i borbe protiv terorizma.”

Rajs će sutra održati sastanke sa ministrima odbrane i spoljnih poslova.

XS
SM
MD
LG