Linkovi

Okončan dijalog SAD - Kina


Potpredsednik SAD, Džozef Bajden i potpredsednik kineske vlade, Vang Janga u Vašingtonu, 10. jul 2013.
Potpredsednik SAD, Džozef Bajden i potpredsednik kineske vlade, Vang Janga u Vašingtonu, 10. jul 2013.

Kineski funkcioneri navode da je neočekivani pad obima trgovine, u uvozu i izvozu, rezultat rasta cena radne snage i slabe potražnje

Trgovinska pitanja su bila na vrhu dnevnog reda strategijskih i ekonomskih razgovora Sjedinjenih Država i Kine. Američki poslovni lideri navode da su ovi razgovori na visokom nivou prilika za američke funkcionere da se založe za smanjenje trgovinskih barijera.

Kineski funkcioneri navode da je neočekivani pad obima trgovine, u uvozu i izvozu, rezultat rasta cena radne snage i slabe potražnje iz inostranstva – to je podatak koji zabrinjava dve najveće ekonomije na svetu dok se njihovi ministri inostranih poslova i finansija sastaju u Vašingtonu.

Američki potpredsednik Džo Bajden rekao je na početku jučerašnjihe razgovora, da su odnosi SAD i Kine od ključne važnosti.

"Ulog je veoma visok, iskreno rečeno, dinamika odnosa naše dve zemlje utiče ne samo na naše narode već, i na čitav svet", ističe Bajden.

Vrednost bilateralne trgovine je prošle godine iznosila gotovo 500 milijardi dolara. Ekonomski odnosi izmedju Sjedinjenih Država i Kine su od koristi ne samo njihovim gradjanima, već služe miru i razvoju širom sveta, rekao je potpredsednik kineske vlade Vang Jang.

"Moramo, putem dijaloga, podići naše strategijsko uzajamno poverenje na novi nivo. Poverenje počinje komunikacijom i razmenama. Što više komunikacija i razmena imamo, to je manje nesporazuma i neslaganja", kaže Vang Jang.

Obustava kradje američke intelektualne svojine na internetu je jedna oblast u kojoj treba da bude zabeležen napredak, rekao je potpredsednik Bajden.

I mada je nova vlada u Pekingu preduzela mere da obuzda korupciju i izmeni devizni kurs, ona reskira da dalje uspori rast ukoliko ne ukloni prepreke poštenoj konkurenciji, rekao je poslovni lider Kalman Koen.

"Dok Kina i dalje otežava konkurenciju sa njenim vodećim kompanijama, kojima obezbeđuje posebne beneficije, verujem da kompanije širom sveta neće vršiti ulaganja isključivo u Kini", smatra Koen.

Kineska odlučnija spoljna politika, posebno svojatanje gotovo čitavog Južnog kineskog mora, takodje su razlog za zabrinutost SAD, Vijetnama, Filipina, Tajvana, Bruneja i Malezije, koji osporavaju te tvrdnje.

Majkl Oslin saradnik Instituta Ameriken enterprajz kaže da Sjedinjene Države mogu da pomognu Kini da reši taj spor, a da time ne ugrozi sopstveni suverenitet.

"Mislim da je to zbilja teško zemlji koja je velika kao Kina i koja ima ekonomske interese i radi na različitim geografskim područjima. To znači da morate dobro da razmislite o pristupu u celini, baš kao i pojedinačno", kaže Oslin.

Američki državni sekretar Džon Keri smatra da su ovi redovni godišnji razgovori šansa za otvorenu razmenu mišljenja o širokom spektru pitanja.

"Nikada se nećemo složiti o svemu, ali ćemo voditi iskrene razgovore o pitanjima po kojima se ne slažemo, jer je to apsolutno najbolji način za konstruktivno rešavanje razlika i jačanje uzajamnog poverenja", zaključuje Keri.

Juče je potpredsednik Bajden apelovao na Kinu da zaustavi kako je rekao „otvorenu“ kradju na internentu koja je, kako se u nedavnim izveštajima navodi, koštala SAD stotine milijardi dolara godišnje.

Bajden se u govoru osvrnuo i na osetljivo pitanje stanja ljudskih prava u Kini. On je rekao da će Kina biti jača, stabilnija i inovativnija ukoliko poštuje medjunarodne norme ljudskih prava.

Američki funkcioneri navode da je državni sekretar Džon Keri „bio veoma eksplicitan“ tokom privatnih diskusija o ljudskim pravima i da je pokrenuo „specifična pitanja“ sa kineskom delegacijom.

Zvaničnici dve svetske sile danas su okončali dvodnevne razgovore u okviru redovnog godišnjeg strateškog i ekonomskog dijaloga. Dve strane su se složile o potrebi veće saradnje u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i zagadjenja vazduha. Današnji razgovori bili su fokusirani na ekonomska pitanja.
XS
SM
MD
LG