Linkovi

Počeo američko-kineski godišnji dijalog


Državni sekretar SAD, Džon Keri na otvaranju Američko kineskog strateškog i ekonomskog dijaloga, 10. jul 2013.
Državni sekretar SAD, Džon Keri na otvaranju Američko kineskog strateškog i ekonomskog dijaloga, 10. jul 2013.

Državni sekretar Džon Keri je rekao da su razgovori na godišnjem američko-kineskom strateškom i ekonomskom sastanku ključni ne samo za Ameriku i Kinu, već i za ceo svet.

Američki i kineski zvaničnici otvorili su godišnji američko-kineski strateški i ekonomski dijalog u Vašingtonu.

Državni sekretar Džon Keri i sekretar za finansije Džek Lu su na čelu američke delegacije tokom Strateškog i ekonomskog dijaloga. Medjutim, potpredsednik Džozef Bajden je danas otvorio razgovore apelom na Kinu da postane otvorenije društvo.

"Najveći prosperitet se beleži kada vlade dopuste ne samo slobodnu razmenu dobara već i slobodnu razmenu ideja. Inovacije cvetaju u otvorenim ekonomijama i društvima .. to je ključ uspeha u 21. veku", rekao je Bajden.

Kinu predstavlja državni savetnik Jang Djieči i potpredsednik vlade Vang Jang, koji je izjavio da je dijalog znatno unapredio američko kineske odnose.

"Istorija sveta nam govori da već vekovima, dijalog bolje funkcioniše od konfrontacije, dok je debata bolja od sukoba. Pre nego što su Kina i Sjedinjene Države uspostavili diplomatske odnose, dve zemlje nisu održavale kontakte i često su razmenjivale optužbe i uvrede ne gledajući jedna u drugu. Ne znam kakav su epitet Amerikanci dali Kini, možda komunistički banditi, ne znam", istakao je Vang Jang.

Državni sekretar SAD, Džon Keri je rekao da ovi razgovori ne samo da su ključni za Ameriku i Kinu, već i za ceo svet. On je predvideo da će to biti slučaj i u doglednoj budućnosti.

"I dugo nakon našeg odlaska iz javnog života, Kina i Sjedinjene Države će nastaviti tokom čitavog veka da pružaju primer kao dve najmoćnije ekonomije, dve zemlje sa najvećim globalnim dometom, najvećom sposobnošću da utiču na ishod života na ovoj planeti", rekao je Keri.

Ovaj dijalog, koji ulazi u petu godinu, je redovna prilika da Vašington i Peking razgovaraju i ponekad se spore oko pitanja vezanih za saradnju kao i neslaganja izmedju dve najveće ekonomije na svetu.

Pred dvodnevne razgovore bilo je i apela da Sjedinjene Države jasno izraze zabrinutosti povodom stanja ljudskih prava u Kini – što je posebno osetljiva tema za Peking.
XS
SM
MD
LG