Linkovi

Paneta za bolje odnose SAD i Kine


Američki sekretar za odbranu Lion Paneta i njegov kineski kolega Liang Gunagli
Američki sekretar za odbranu Lion Paneta i njegov kineski kolega Liang Gunagli

Američki sekretar za odbranu poručio je u Pekingu da jačanje vojne saradnje može da doprinese izbegavanju nesporazuma između dve zemlje.

Dok se zaoštrava teritorijalni spor Pekinga i Tokija, u posjeti Kini boravi američki sekretar za odbranu Lion Paneta koji je zatražio od obje strane da budu uzdržane i da ne prekidaju komunikaciju. Paneta je danas u kineskoj prijestonici inače poručio da snažniji vojni odnosi Sjedinjenih Država i Kine mogu da doprinesu umanjivanju uzajamnog nepovjerenje.

Američki sekretar za odbranu je nakon susreta sa kineskim kolegom Liangom Guanglijem branio veće američko angažovanje u Aziji, ističući da Sjedinjene Države i Kina mogu da sarađuju za dobrobit regiona.

"Uvijek smo ulagali napore u poboljšanje bezbjednosti cjelokupnog regiona, još od Drugog svjetskog rata. Svrha jačanja našeg prisustva je podsticanje većeg prosperiteta i bezbjednosti u azijsko-pacifičkom regionu. U interesu je i Sjedinjenih Država i Kine da se zalažu za snažniji region koji, na više načina, predstavlja budućnost 21. vijeka”.

Kina smatra da se Sjedinjene Države okreću ka Aziji kako bi obuzdale jačanje moći Pekinga, dok je Vašington zabrinut zbog sve većeg kineskog uticaja u regionu. Kineski ministar odbrane poručio je da će rast vojne moći Kine biti usklađen sa ekonomskim rastom zemlje.

"Još ima prostora za jačanje kineske vojne snage. Naš razvoj će međutim biti u skladu sa ekonomskim rastom zemlje. To takođe znači da bi trebalo da bude nešto sporiji u odnosu na brzinu ekonomskog rasta”.

Obje strane su danas preduzele korake ka jačanju vojnih odnosa. Paneta je saopštio da je kineski ratni brod pozvan da učestvuje u pomorskim vježbama na Obodu Pacifika, pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država, 2014. godine. Kineski zvaničnici su s druge strane pozvali američkog skeretara za odbranu da posjeti jednu mornaričku bazu na severu zemlje.
XS
SM
MD
LG