Linkovi

Rezolucija o korejskom poluostrvu


Državni sekretar Džon Keri i kineski ministar inostranih poslova Vang Ji na zajedničkoj konferenciji za štampu
Državni sekretar Džon Keri i kineski ministar inostranih poslova Vang Ji na zajedničkoj konferenciji za štampu

Sjedinjene Države i Kina ponovili su svoju predanost denuklearizaciji korejskog poluostrva, ali se nisu složili o novom nizu kazni, posle nedavne severnokorejske nuklearne probe.

Posle današnjeg sastanka u Pekingu sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, kineski ministar inostranih poslova Vang Ji rekao je da je njegova zemlja spremna da podrži novu rezoluciju UN-a protiv nuklearnog programa Pjongjanga. Međutim, on nije pomenuo bilo kakve specifične kazne, a dodao je i da ta rezolucija ne bi trebalo da doprinese novim tenzijama.

“Takođe smo se složili da Savet bezbednosti UN-a preduzme dalju akciju i usvoji novu rezoluciju. Kina je voljna prema potrebi, sprovede sveobuhvatne i dubinske pregovore sa SAD i svim stranama koje imaju razuman stav. U međuvremenu, moramo da istaknemo da nova rezolucija nema za cilj da izazove tenzije i destabilizuje korejsko poluostrvo, već da vrati nuklearno pitanje koje se tiče dve Koreje na pravi put, a to je put dijaloga”.

Državni sekretar Keri je istakao da je potrebno postići konsenzus o jakoj rezoluciji UN-a, ali je dodao da njeni parametri još nisu dogovoreni. On je naglasio da Kina može da igra veću ulogu u obuzdavanju Severne Koreje:

“Kao što sam javno rekao i ranije, nije tajna da Sjedinjene Države duboko veruju da Kina ima posebnu sposobnost zbog svoje specijalne uloge i veza koje gaji sa Severnom Korejom, a to je sposobnost da nam znatno pomogne u rešavanju ovog izazova”.

Keri je dodao da je više sankcija uvedeno Iranu, koji nema nuklearno naoružanje, nego Severnoj Koreji koja ga ima.

Dvojica funkcionera su takođe razgovarala o teritorijalnim sporovima u Južnom kineskom moru. Međutim, nije postignut bilo kakav sporazum o koracima da se smanje tenzije u vezi sa tim pitanjem.

Tokom jednodnevne posete Kini, Džon Keri se takođe sastao sa predsednikom Ši Đinpingom i drugim vladinim funkcionerima.

XS
SM
MD
LG