Linkovi

Nove američko-kineske tenzije


Fotografija Pentagona na kojoj se vidi kineski lovac tipa J-11, koji leti u blizini američkog osmatračkog aviona P-8 Poseidon, 215 kilometara istočno od kineskog ostrva Hajnan, 19. avgust 2014.

Vojni analitičari smatraju da nedavno sučeljavanje američkog osmatračkog aviona i kineskog borbenog lovca ukazuje na potrebu bliže saradnje i usvajanja “pravila ponašanja” od strane oružanih snaga dve zemlje.

Pentagon je saopštio da se američki avion nalazio u medjunarodnom vazdušnom prostoru oko 200 kilometara istočno od kineskog ostrva Hajnan kada ga je presreo kineski lovac.

Portparol Pentagona Džon Kirbi izjavio je da je kineski avion tri puta zalazio ispod američkog aviona okrećući pri tom svoju donju stranu u, kako se čini, nastojanju da pokaže svoje naoružanje. Kirbi je ocenio da je akcija kineskog pilota bila “agresivna i neprofesionalna”, rekavši da je Pentagon uložio oštar prigovor Pekingu.

Kinesko ministarstvo odbrane je, medjutim, odbacilo prigovor kao "potpuno neosnovan", tvrdeći da je kineski pilot delovao profesionalno i da je održao bezbednu distancu tokom svog manevra. U saopštenju ministarstva se krivica za incident prebacuje na američkog pilota uz zahtev da SAD prestanu da obavljaju osmatračke letove u blizini Kine.

Najnoviji incident podeća na sličan slučaj iz 2001. godine kada je manevar kineskog pilota doveo do sudara u vazduhu izmedju kineskog lovca i špijunskog aviona američke mornarice. Kineski pilot je tada poginuo dok je američki avion bio prinudjen da sleti na kinesko ostrvo Hajnan što je dovelo do diplomatskog incidenta.

XS
SM
MD
LG