Linkovi

SAD optužuju Kinu za sajber špijunažu


Američke vlasti budno pokušaje prodora u vitalne američke kompjuterske mreže

U izveštaju Pentagona navodi se da su neki od sajber napada "direktno povezani sa kineskim vladinim i vojnim organizacijama".

Pentagon je direktno optužio Kinu da vodi kampanju sajber špijunaže kako bi prikupila informacije o spoljnoj politici i planovima odbrane američke vlade. Peking odbacuje te optužbe.

Prema izveštaju Pentagona, neki od izvršenih sajber napada na kompjuterske sisteme američke vlade, “direktno su povezani sa kineskim vladinim i vojnim organizacijama”.

Zamenik pomoćnika američkog sekretara za odbranu, Dejvid Helvi, kaže da je u stvari reč o kineskoj vojnoj strategiji.

“Kineska vojska nastavlja da proširuje ulogu vojnih operacija u sajber prostoru kao deo metode savremenog rata i nastavlja da razrađuje svoju doktrinu obukom i vežbama, sa naglaskom na informatičku tehnologiju i informatičke operacije. Uz to, tokom prošle godine, veliki broj kompjutera u raznim zemljama sveta, uključujući kompjutere američke vlade, bili su meta sajber napada, od kojih su neki direktno stigli od kineskih vladinih i vojnih organizacija”, rekao je Helvi.

Ovo je prvi put da se u godišnjem izveštaju Pentagona o Kini Peking direktno otpužuje za ciljane napade na sajber mreže američke odbrane.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova je u ponedeljak odbacilo taj izveštaj kao “neosnovan”. Portparolka tog ministarstva, Hua Čunjing, je na konferenciji za štampu rekla da je izveštaj Pentagona preteran.

“Smatramo da američki Sekretarijat za odbranu svake godine izdaje ovakvu vrstu izveštaja, sa neodgovornim komentarima o normalnom i opravdanom razvoju kineske odbrane i preterivanjem u ocenjivanju opasnosti od takozvane kineske vojne opasnosti. To ide na štetu uzajamnog poverenja i saradnje. Tome se odlučno protivimo, a već smo uputili protest američkoj strani”, rekla je portparolka kineske diplomatije Hua Čunjing.

Američki sekretarijat za odbranu je juče saopštio da je izveštaj zasnovan na “činenjicama, a ne na spekulacijama” i da odražava stav svih vladinih agencija.

Američke vlasti sve češće kritikuju kineske pokušaje prodora u kompjuterske sisteme. Međutim, do sada su bile uzdržane u direktnim optužbama vlade u Pekingu, nadajući se da bi taj problem mogao da se reši pregovorima.

Ranije ove godine, razmere tih sajber napada istaknute su u izveštaju američke organizacije za zaštitu informacija na internetu – Mandijant - koja je optužila kineske vojne vlasti za krađu enormne količine podataka od oko 150 kompanija i organizacija u SAD.
XS
SM
MD
LG