Linkovi

Keri: Diplomatsko rešenje za teritorijalne sporove


Kineski predsednik Ši Djinping i američki državni sekretar Džon Keri na otvaranju godišnjeg američko kineskog dijaloga.

Američki državni sekretar Džon Keri je rekao da Sjedinjene Države apeluju na Kinu i njene azijsko-pacifičke susede da pronadju diplomatsko rešenje teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru.

Keri je to izjavio danas na otvaranju osmog godišnjeg američkog kineskog strateškog i ekonomskog dijaloga u Pekingu i dodao:

“Tragamo za mirnim rešenjem spora – sporova u Južnom kineskom moru. Mi ne ističemo nikakve zahteve u tom slučaju. Niti smo zauzeli stav povodom bilo kakvih aspiracija onih koji iznose takve zahteve. Jedini stav koji smo zauzeli je da ne treba ovo da rešimo unilateralnom akcijom već u skladu sa vladavinom prava, putem diplomatije i pregovora. Apelujemo na sve zemlje da pronadju diplomatsko rešenje, koje se zasniva na medjunarodnim standardima i vladavini prava.”

Njegovi komentari su se odnosili na zabrinutost koja raste u regionu zbog agresivne kineske gradnje vojnih instalacija na nenaseljenim ostrvima i grebenima u Južnom kineskom moru, od kojih na mnoga polažu pravo i Tajvan, Vijetnam, Filipini, Brunej i Indonezija.

Kroz Južno kinesko more se godišnje preveze roba u vrednosti od 5 hiljada milijardi dolara, a kako se veruje, to područje sadrži i znatne podmorske rezerve nafte i gasa.

Gnevan zbog američkih osmatračkih letova u vazdušnom prostoru iznad tog regiona, Peking razmatra uspostavljanje identifikacione zone vazdušne odbrane nad delovima Južnog kineskog mora, što bi značilo da svi avioni koji preleću to područje treba prethodno da se registruju kod kineskih vlasti.

Keri je takodje iskoristio svoje uvodno izlaganje na otvaranju dijaloga da naglasi “nove ključne momente u saradnji” izmedju Pekinga i Vašingtona o nekim pitanjima, poput klimatskih promena, globalnih vanrednih zdravstvenih situacija i ograničenja širenja nuklearnog naoružanja, uključujući nedavno jačanje sankcija protiv Severne Koreje zbog njenog programa razvoja nuklearnog oružja.

Kineski predsednik Ši Djinping je u izlaganju na otvaranju dijaloga rekao da je od ključne važnosti za dve zemlje da reše razlike u stavovima “na pragmatičan i konstruktivan način.”

XS
SM
MD
LG