Linkovi

Ši završava posetu SAD


Kineski potpredsednik Ši Djinping

Kineski potpredsednik, Ši Djinping, završava danas i sutra posetu Sjedinjenim Državama u Los Andjelesu, prisustvom dogadjajima posvećenim ekonomskim i kulturnim vezama dve zemlje.

Guvener Kalifornije, Džeri Braun i gradonačelnik Los Andjelesa Antonio Viljaraigosa dočekaće Šija na aerodromu i zatim obići terminal Kineske transportne kompanije u luci Los Andjelesa.

Ši će sutra govoriti u Kinesko-američkom ekonomskom forumu za trgovinsku saradnju i učestvovaće na drugim dogadjajima fokusiranim na trgovinu i investicije. Njemu će se tom prilikom ponovo pridružiti američki potpredsednik Džo Bajden, koji je njegov zvanični domaćin tokom posete SAD. Ši će završiti svoju posetu na košarkaškoj utakmici losandjeleskih Lejkersa.

Šijeva poseta privukla je veliku pažnju, jer se očekuje da on naredne godine postane predsednik Kine. Uprkos toploj dobrodošlici, američki lideri nisu izbegavali osetljiva pitanja. Potpredsednik Bajden i predsednik Barak Obama su pokrenuli pitanja ljudskih prava tokom prekjučerašnjih sastanaka u Beloj kući.

Tokom Šijeve posete Kongresu, predsednik Predstavničkog doma, Džon Bejner, predao je kineskom potpredsedniku pismo koje se tiče Gao Žišenga, istaknutog pobornika ljudskih prava u Kini, koji je nestao pre gotovo dve godine. Senator Džon Mekejn je rekao da je pomenuo učestale slučajeve samospaljivanja tibetanskih monaha, koji protestuju protiv kineske uprave, kao i pitanje kineskog veta na rezoluciju UN o Siriji.

Tokom jučerašnjeg obraćanja Kongresu, Ši je zahtevao da Sjedinjene Države poštuju kineski suverenitet na Tibetu i Tajvanu. On je takodje apelovao za uravnoteženije ekonomske veze dve zemlje i tešnju saradnju na planu medjunarodnih problema, uključujući zategnutost oko Severne Koreje i Irana.

Tibetanski demonstranti protestovali su u nekoliko navrata Šijeve četvorodnevne posete SAD, uključujući Ajovu.

XS
SM
MD
LG