Linkovi

Ši: Pozitivna uloga SAD


Potpredsednik Kine Ši Đinping govori na Američko-kineskom poslovnom savetu

Kineski potpredsednik Ši Đinping izjavio je da Kina pozdravlja „pozitivnu ulogu“ Sjedinjenih Država u Azijsko-pacifičkom regionu.

Međutim, istakao je da bi dve najveće ekonomske sile na svetu trebalo da poštuju „suštinske međusobne interese i glavne strepnje“. U glavnom političkom govoru tokom svoje četvorodnevne posete, Ši se obratio zvanicama na ručku u Vašingtonu, koji su organizovali Američko-kineski poslovni savet i Nacionalni odbor za američko-kineske odnose.

U njegovoj pratnji je doputovao niz najistaknutijih poslovnih ljudi iz Kine. Ši se danas sasatao i sa američkim kongresnim liderima, a do kraja dana odlazi u Ajovu, državu na srednjem zapadu. Pre povratka u Kinu u petak, zaustaviće se i u Kaliforniji.

Šijevu posetu pomno prate obe zemlje, s obzirom da se očekuje da on ove godine postane lider kineske Komunističke partije, a iduće godine i predsednik Kine. Kineski državni mediji objavljuju obimne izvešaje o njegovoj poseti, opisujući kinesko-američke odnose kao najvažnije na svetu.

XS
SM
MD
LG