Linkovi

Samers povukao kandidaturu za šefa Federalnih rezervi


Lorens Samers povukao kandidaturu za šefa Centralne banke

Odluka Lorensa Samersa da povuče kandidaturu za šefa Federalnih rezervi mogla bi da dovede do imenovanja prve žene na taj položaj, Dženet Jelen

Povlačenje vodećeg kandidata za šefa američke centralne banke ostavlja otvoreno pitanje koga bi predsednik Obama mogao da imenuje da zameni Bena Bernankija.

Ključni ekonomski savetnik Bele kuće na početku prvog mandata predsednika Obame, Lorens Samers, povukao je danas svoju kandidaturu za položaj šefa federalnih rezervi, ključne monetarne agencije američke vlade i važne karike u svetskoj ekonomiji.

Njegovo povlačenje bi moglo da dovede do imenovanja prve žene za direktora federalnih rezervi, Dženet Jelen, koja je trenutno potpredsednik centralne banke. Medjutim, drugi ekonomski lideri bi takodje mogli biti imenovani.

Vašingtonski funkcioneri veruju da je Samers, bivši predsednik univerziteta Harvard, bio prvi izbor predsednika Obame da na položaju zameni Bena Bernankija, kad njegov mandat istekne u januaru.

Medjutim, nekoliko demokratskih senatora je izrazilo protivljenje Samersovom mogućem imenovanju, rekavši Beloj kući da se on nije dovoljno zalagao za primenu finansijskih regulativa.
XS
SM
MD
LG