Linkovi

Poteškoće sa popisom beskućnika


U Sjedinjenim Državama je u toku popis stanovnika koji se obavlja svakih deset godina. Po zakonu, u popisu su obavezni da učestvuju svi stanovnici. To nije uvek jednostavno. Nadležni u Los Anđelesu ulažu velike napore da popišu i one do kojih je teško doći, među kojima su i beskućnici.

Popisivač deli formulare za popis losanđeleskoj Misiji, verskoj dobrotvornoj organizaciji koja pomaže beskućnicima u Skid Rouu, zajednici u centru grada. Popisivač Džo Akosta pomaže na više jezika.

"Koristimo 52 jezika da bismo pomogli pri popisu. Ja govorim tri, ali mogu da se sporazumem na 52", kaže Akosta.

U prošli popis, nije bio uključen najmanje jedan stanar Misije.

"Na ulici živim dobrih 15 – 20 godina", kaže Merilin Ligins, koji više ne živi na ulici i ovog puta želi da učestvuje u popisu.

Međutim, procenjuje se da u Los Anđelesu živi više od 80 hiljada beskućnika. Da bi doprli do onih koji su i dalje na ulici, popisivači idu kod njih.

Gradonačelnik Los Anđelesa, Antonio Viljarajgosa, kaže da bi svi trebalo da budu popisani. On objašnjava da je grad izgubio više od 200 miliona dolara iz federalnih fondova, jer prilikom prethodnog popisa nisu bili popisani svi stanovnici, uključujući i beskućnike.

"Zbog toga posebno radimo sa zajednicama koje su po tradiciji najmanje pokrivene – imigrantima, naročito onim bez dokumenata, siromašnima, beskućnicima, onima koji stanuju u tuđim stanovima", objašnjava gradonačelnik Viljarajgosa.

Cifre su važne, jer se broj predstavnika u Kongresu zasniva na popisu i federalni zvaničnici koriste te brojeve pri raspodeli 400 milijardi dolara za lokalne projekte i servise, kao što su škole.

Nema pouzdanih procena broja beskućnika i njihovog učešća u popisima u prošlosti. Mnogi beskućnici imaju probleme sa policijom zbog navodne skitnje, alokoholizma i droge.

Marina Klodio, iz Biroa za popis stanovništva, kaže da popisivači uveravaju ispitanike da su podaci koje im daju zaštićeni.

"Mi moramo da čuvamo tajnost svih podataka i ne možemo da dostavljamo podatke nijednoj državnoj ili bezbednosnoj službi. Jedini podaci koje objavljujemo su čisto statistički“, podseća Klodio.

Misije u Skid Rouu i narodne kuhinje ovog puta sarađuju i pomažu da svi budu popisani, kaže Herb Smit, predsednik losanđeleske Misije.

"Svi smo se dogovorili da aktivno učestvujemo u popisu, da pomognemo da svi budu popisani i obezbedimo da federalni dolari koji su nam dostupni budu ispravno raspoređeni.“

Lokalni zvaničnici kažu da bi tačnost popisa mogla da znači da federalna pomoć stigne do beskućnika kojima je najpotrebnija.

XS
SM
MD
LG