Linkovi

Opozicija Kambodže traži da Obama otkaže posetu


Kambodžanski premijer Hun Sen
Kambodžanski premijer Hun Sen

Opozicija Kambodže traži od Obame da otkaže posetu Pnom Penu na osnovu činjenice da bi takva poseta pružila legitimnost upravi Huna Sena

Kambodžanski opozicioni lider, Sem Reinsi, apelovao je na predsednika Baraka Obamu da otkaže posetu Pnom Penu planiranu radi regionalnog samita narednog meseca, na osnovu činjenice da bi takva poseta pružila legitimnost upravi dugogodišnjeg premijera Huna Sena.

U današnjem članku, objavljenom u Njujork Tajmsu, Reinsi je oštro kritikovao vladu Huna Sena, koji upravlja Kambodžom od 1985.

Reinsi se smatra za Senovog vodećeg političkog rivala. On živi u dobrovoljnom egzilu kako bi izbegao optužbe koje su, kako sam navodi, politički motivisane.

Reinsi tvrdi da Hun Sen nastoji da iskoristi regionalni samit ASEAN-a narednog meseca kako bi stekao legitimnost pred parlamentarne izbore naredne godine. On predlaže da se sastanak svetskih lidera premesti u neku drugu zemlju.

Reinsi dodaje da Kambodžanci „koji su poznati po protivljenju Hun Senu, strahuju od perioda nakon zakazane posete predsednika Obame“ jer se boje politički motivisanog progonstva saveznika Huna Sena.

63-godišnji opozicioni lider napisao je i da će politička koalicija na čijem je čelu „Kambodžanska nacionalna stranka spasa“ bojkotovati izbore jula 2013., jer njegova stranka odbija da „podrži takvu farsu“.
XS
SM
MD
LG