Linkovi

Biblioteka Džordža Buša u Dalasu


Bivši predsednici Džordž Buš i Bil Klinton i predsednik Barak Obama nakon ceremonije otvaranja biblioteke

Petorica živih američkih predsednika okupila su se u Dalasu, u Teksasu povodom otvaranja predsedničke biblioteke i muzeja Džordža Buša mlađeg.

Bivši predsednik Džordž Buš rekao je tokom ceremonije da svaki predsednik demokratske zemlje mora da služi nečmu što je dalleko veće od njega samog.

Najnoviji predsednilčki muzej, čija izgradnja je koštala 250 miliona dolara predstavlja omaž osmogodišnje administracije za sada poslednjeg republikanca u Beloj kući, koji se tokom dva mandata suočio sa brojnim izazovima.

Predsednik Buš je 43. američki predsednik, koji je služio do 2001. do 2009. godine. U tom periodu dogodili su se teroristički napadi na Njujork i Vašington u kojima je stradalo skoro 3.000 ljudi, Buš je počeo ratove u Avganistanu i Iraku, SAD su pretrpele katastrofu posle naleta uragana Katrina 2005. i upale u najgoru ekonomsku krizu još od 1930-ih.

Aktuelni predsednik Barak Obama i njegovi demokratski prethodnici Bil Klinton i Džimi Karter hvalili su Bušove napore za postizanje mira u Sudanu, kao i njegovu borbu protiv HIV-a i side i malarije u Africi. Bušov otac, Džordž Buš stariji zahvalio se na mogućnosti da prisustvuje ceremoniji u čast svog najstarijeg sina.
XS
SM
MD
LG