Linkovi

Izbegnuto zatvaranje državnih službi


Američki Kongres je konačno odobrio budžet na osnovu kojeg će se vlada finansirati do septembra, tako da je izbegnuto njeno potencijalno zatvaranje iduće nedelje.

Predstavnički dom je ubedljivom većinom usvojio plan za privremeno finansiranje državnih službi, kojim su obuhvaćeni i budžetski rezovi u visini od 85 milijardi dolara, koji su početkom meseca automatski stupili na snagu. Novim budžetskim merama se vojsci i nekim domaćim agencijama daje veća fleksibilnost u smanjivanju troškova.

Privremeni budžet je trebalo da istekne iduće srede. Bez usvajanja zakona o troškovima, brojne vladine službe bi prestale da rade. S obzirom da je Senat već odobrio plan, sada još samo predsednik Obama treba da ga potpiše. Pošto je nivo troškova određen za fiskalnu godinu koja se završava 30. septembra, Kongres se sada okreće pravljenju budžeta za iduću godinu i dalje.

Predstavnički dom koji kontrolišu republikanci, takođe je danas glasao za svoj predlog budžeta za 2014, kojim bi se smanjili troškovi i krenulo u pravcu uravnoteženog budžeta u narednih deset godina - bez povećanja poreza. Senat pod kontrolom demokrata razmatra budžetski predlog kojim se predviđa povećanje poreza u narednoj deceniji od gotovo hiljadu milijardi, za finansiranje povećanih državnih troškova.

Zvaničnici Američke centralne banke u međuvremenu kažu da je ekonomija nastavila „umereni“ rast posle pauze krajem prošle godine. Predsednik federalnih rezervi, Ben Bernanki, saopštio je da su njegovi finansijski analitičari juče neznatno smanjili predviđenu stopu rasta. On je takođe rekao da se očekuje marginalno povećanje stope nezaposlenosti koja je sada 7,7 odsto.

Upravni odbor Federalnih rezervi je izglasao nastavak stimulisanja ekonomije niskim kamatama i otkupom državih obveznica. Najmanje jedan od analitičara smatra da niske kamatne stope podstiču ekonomiju time što obeshrabruju štednju, hrabre pozajmljivanje i podstiču investitore da ulažu novac u rizične poduhvate.
XS
SM
MD
LG