Linkovi

Kongres postigao sporazum o budžetu


Predsednik Obama saopštava vest o postizanju sporazuma kojim je sprečena obustava rada federalne vlade, nešto pre ponoći 8. aprila 2011.
Predsednik Obama saopštava vest o postizanju sporazuma kojim je sprečena obustava rada federalne vlade, nešto pre ponoći 8. aprila 2011.

Članovi Američkog kongresa postigli su sporazum o smanjenju federalnog budžeta za tekuću fiskalnu godinu od gotovo 39 milijardi dolara samo sat pre isteka roka, sinoć u ponoć, i time sprečili obustavu rada federalne vlade.

Predsednik Barak Obama objavio je zatim vest o postizanju sporazuma u kratkom obraćanju naciji putem televizije. Obama je rekao da je postignuta saglasnost o kratkoročnom produženju finansiranja federalne vlade do četvrtka sledeće nedelje, dok će u medjuvremenu biti usvojen i sporazum o federeralnom budžetu do kraja fiskalne godine, 30. septembra.

Predsednik Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner, izjavio je prethodno da se radilo o "dugoj borbi", dodavši da je važno da se troškovi smanje kako bi se stvorilo bolje okruženje za otvaranje novih radnih mesta.

Lider senatske većine, demokrata Heri Rid, rekao da je kompromis bio težak, ali važan za naciju. On je dodao da ako američki narod mora da donese teške odluke to moraju da učine i članovi Kongresa.

Da sporazum nije postignut, oko 800 hiljada od ukupno milion i 900 hiljada federalnih službenika bilo bi poslato na prinudno odsustvo, dok bi i plate za članove oružanih snaga bile privremeno blokirane.

Tokom jednomesečne debate o budžetu za tekuću fiskalnu godinu, koji nije usvojen još od 1. oktobra prošle godine, republikanci i demokrate nisu mogli da se slože oko iznosa smanjenja kao ni oko programa čije će finansiranje biti obustavljeno. Članovi takozvanog pokreta "Čajanka", medju novoizabranim republikanskim članovima Predstavničkog doma insistirali su na najobimnijem smanjenju vladinih izdataka. Lider senatske većine Rid je pre usvajanja sporazuma, optužio članove "Čajanke" za ekstremnu agendu u pogledu pojedinih spornih socijalnih pitanja.

Medjutim, nakon postizanja sporazuma, i Rid i Predsednik Predstavničkog doma Bejner odali su priznanje vodjstvu i pregovaračkim timovima suparničkih stranaka.

XS
SM
MD
LG