Linkovi

Obama odao poštu žrtvama


Predsednik Barak Obama polaže venac na "nultoj tački"
Predsednik Barak Obama polaže venac na "nultoj tački"

Pet dana nakon što su američki komandosi ubili vođu al-Kaide Osamu bin Ladena, predsednik Barak Obama je u Njujorku odao poštu žrtvama terorističkih napada 11. septembra.

Predsjednik Obama položio je vijenac na “nultoj tački”, mjestu gdje su u terorističkim napadima 11. septembra 2001. uništene kule Svjetskog trgovinskog centra, odajući poštu žrtvama čiji je broj gotovo dostigao tri hiljade. Uoči polaganja vijenca, Obama je posjetio vatrogasnu stanicu koja je u napadima izgubila 15 vatrogasaca. Predsjednik je poručio da ubistvo Osame bin Ladena šalje poruku svetu.

“Ono što se dogodilo u nedjelju, zahvaljujući hrabrosti naše vojske i izvanrednom obavještajnom radu, poslalo je poruku širom svijeta, kao i ovdje, da kada kažemo da nikada nećemo zaboraviti, to zaista mislimo, da je naša posvećenost zadovoljenju pravde nešto što prevazilazi politiku i stranačke interese. Bez obzira o kojoj administraciji se radilo i ko je bio na čelu, bili smo rešeni da osiguramo da počinioci tog užasnog zločina odgovaraju za svoje postupke.”

Tokom boravka u Njujorku, predsjednik Obama privatno se sastao sa porodicama žrtava. Džim Rič je izgubio 29-ogodišnjeg sina.

Predsednik Obama u vatrogasnoj stanici u Njujorku
Predsednik Obama u vatrogasnoj stanici u Njujorku

Tugujemo već deset godina. I prva dobra vijest koju smo dobili je da je pravda stigla ubicu.”

Ovo su samo obrisi fotografije koje su pakistanski zvaničnici snimili u Bin Ladenovom kompleksu. Američki komandosi već su bili odneli telo lidera al-Kaide, čije fotografije neće biti objavljene. Obama je tu odluku obrazložio u intervjuu televiziji Si-Bi-Es.

“Za nas je važno da osiguramo da sasvim eksplicitne fotografije nekog ko je pogođen u glavu ne kruže okolo i ne služe kao podsticaj za novo nasilje ili kao propagandno sredstvo.”

Građani su različito reagovali na predsjednikovu odluku.

“Vjerujem da je mrtav. Ne moramo da vidimo tu fotografiju.”

Ja stvarno želim da je vidim.”

Obama je posjetio i policijsku stanicu, koja je prva uputila policajce na mjesto napada. Većina Njujorčana zadovoljna je predsjednikovom posjetom.

“Ona je simbol nečeg što smo čekali 10 godina i za mene je veoma važna.”

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden takođe je odao poštu žrtvama terorističkih napada 11. septembra, polaganjem vijenca na spomenik kod Pentagona.

XS
SM
MD
LG