Linkovi

Bajden: Neću se kandidovati za predsednika


Potpredsednik SAD Džozef Bajden govori u Beloj kući, u prisustvu supruge Džil i predsednika Baraka Obame
Potpredsednik SAD Džozef Bajden govori u Beloj kući, u prisustvu supruge Džil i predsednika Baraka Obame

Potpredsednik SAD je u obraćanju u Beloj kući rekao da veruje da mu je isteklo vreme za vođenje kredibilne izborne kampanje za predsednika

Posle višenedeljnih spekulacija o tome da li će ući u izbornu trku, potpredsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden objavio je danas da se neće kandidovati za predsedničku nominaciju Demokratske stranke.

Potpredsednik Sjedinjenih Država obratio se novinarima i javnosti iz ružičnjaka Bele kuće, u prisustvu supruge Džil i predsednika Baraka Obame. U govoru je poručio da veruje da mu je isteklo vreme za vođenje kredibilne kampanje za predsednika.

"Međutim, neću ćutati, iako neću biti kandidat. Planiram da govorim jasno i odlučno, da bi, koliko god to mogu, uticao na ono za šta se zalažemo kao stranka i na smer u kome bi trebalo da se krećemo kao nacija”.

Bajden je takođe pozdravio rezultate koje je Obama postigao na položaju predsednika, navodeći da je zemlju odveo iz krize u oporavak.

"Ova stranka, naša nacija, napravili bi tragičnu grešku ako bi napustili ili pokušali da ponište Obaminu zaostavštinu. Američki narod je uložio previše napora i prevalili smo predug put za to. Demokrate ne ni trebalo samo da brane i štite njegove rezultate, već i da na osnovu njih vode svoju kampanju".

Potpredsednik je prethodno rekao da nije siguran da je emotivno dovoljno snažan da se kandiduje za predsednika posle smrti sina Boa, pre pet meseci. Favorit za osvajanje demokratske predsedničke nominacije je bivša državna sekretarka Hilari Klinton, čiji najbliži rival je senator iz Vermonta Berni Sanders

XS
SM
MD
LG